„Sajnálom, nagy lehetőséget szalaszt el a főváros” – közölte Vitézy Dávid

HírKlikk 2021. január 23. 12:50 2021. jan. 23. 12:50

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani metróaluljáró, valamint a Somogyi Béla utca felújítása. A rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Vitézy szombati posztjában sajnálkozásának adott hangot.

A BKK emlékeztetett arra, hogy a társaság eredetileg 2018 júliusában vállalkozási szerződést kötött a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes „KÖZLEKEDÉS” Fővárosi Tervező Iroda Kft. és UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére. A kiviteli tervek 2019-ben elkészültek ugyan, de ősszel kezdik átépíteni a teret. A munka egy évig tart. Jövőre már pára- és vízjátékok mellett lehet sétálgatni – ha minden jól megy.

A 2019. októberi helyi önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel „az új választói felhatalmazással rendelkező vezetés részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a főváros teljes beruházási portfóliójának forráscsökkenésére” – idézi közleményüket az Index. Hozzátették: jelenleg még nincs hatályos látványterv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését. Ezt azzal indokolták, hogy az eredeti elképzelésekhez képest még néhány módosítást kell eszközölni a források csökkenése, illetve a megváltozott igények következében.

„A Blaha Lujza tér felújításának áttervezését semmilyen társadalmi vita és egyeztetés nem előzte meg, a kivitelezésre szóló tendert a BKK úgy írta ki, hogy az aktuális tervek még csak nem is nyilvánosak” – így reagált szombaton Facebook-bejegyzésében a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

„Sajnálom, nagy lehetőséget szalaszt el a főváros a rövidlátó tervezéssel ismét. Talán még nem késő, érdemes megfontolni a tender visszavonását. A részvételiségről, az érintettek megkérdezéséről másokat lépten-nyomon kioktató Városháza számára javaslom a kőbányai, józsefvárosi villamosok utasainak megkérdezését, mit szólnának egy akadálymentes, kényelmes új villamos-végállomáshoz a Népszínház utcai szűk, távoli peron helyett” – írta közösségi oldalán.