Sikert ért el az MSZP a megyei szintű egészségügyi botrány ügyében: folyik a nyomozás

HírKlikk 2020. január 23. 18:15 2020. jan. 23. 18:15

Kikényszerítette az MSZP, hogy több ügyben is elinduljon a nyomozás a Borsod megyéből kipattant botrány kapcsán, de a társadalom még több választ vár – erről Bangóné Borbély Ildikó beszélt szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„Az ügyészség már elismerte, hogy négy ügyben zajlik nyomozás [a borsodi kórházban], például gazdasági bűncselekmény kapcsán, de van a műhibaper is – ott egy 38 éves nőnek kivették a méhét. Műhibák vannak, csak itt az a bűncselekmény tárgya – az orvosok levele alapján –, hogy meghamisították a szövettani, patológiai eredményt, és ezzel akadályozták meg a kártérítési per indítását” – mondta a képviselőnő.

„Egy másik eset, ami most már országosan ismert, ahol az érintett egyik petevezetékét eltávolították, a másikat roncsolták, és ő ezt csak három év múlva tudta meg” – emlékeztetett Bangóné a sajtó által még inkább felkapott esetre, ahol nem kisebb a vád, mint egy nő szándékos meddővé tétele, rasszista okokból.

„Az orvosoknak és az embereknek is az az érdekük, hogy ebben az ügyben kiderüljön az igazság. Mert a bizalom helyreállítása érdekében muszáj, hogy kiderüljön” – emelte ki Bangóné az ügy jelentőségét. 

Hozzátette, „beszéltem az áldozattal – és az ember ilyenkor döbbenten ül, hogy ilyen nem fordulhat elő Magyarországon…” – mutatott rá arra, hogy miért is rázza meg a Borsodból kipattant hatalmas egészségügyi botrány az országot.

A szocialista politikus elmondta, odáig is rögös volta az út, hogy a kormány elismerje, létezik a 2019-ben, a Borsodi Kórház dolgozói által írt levél – amelyet egyébként még személyesen Orbán Viktornak is elküldtek – és megkapták. „Polt Péter ma küldött meg újra egy választ, hogy a dokumentációkat, amiket én személyesen bevittem az ügyészségre, átadta a nyomozó hatóságoknak” – ismertette az MSZP eddig elért eredményeit az ügyben. 

Ugyanakkor a képviselőnő elmondta, hogy ezzel még koránt sincs végre az MSZP szerepvállalásának az ügy tisztázásában és megoldásában, hiszen sok kérdés maradt nyitva. „Még nem indították el a másik eset feltárását, amelynél arról beszélünk, hogy tiltott beavatkozás, mondjuk, inszemináció elvégzése történt. Én sem akartam elhinni, de most már mindannyian látjuk az erre vonatkozó dokumentumokat. Ha mindez igaz, annak nagyon-nagyon komoly következményének kell lennie. Ilyen nem fordulhat elő, hiszen ma tudjuk, hogy orvosi műhiba miatt és csonkítás miatt legalább két nő meddővé vált abban a kórházban. Mi azt gondoljuk, hogy súlyosságuk miatt beszélni kell ezekről a dolgokról” – foglalta össze Bangóné Borbély Ildikó az MSZP tevékenységét és álláspontját az embereket érintő egészségügyi biztonság ügyében.

 

Forrás: Hírklikk