Sokkolta a World Press Photo szervezőit a magyarországi cenzúra

HírKlikk 2023. november 2. 16:15 2023. nov. 2. 16:15

A 18 év alatti látogatók kitiltásának a World Press Photo kiállításról igen nagy figyelmet szentelt a nemzetközi sajtó. A Der Spiegel rámutatott: a döntést a jobboldali populista magyar kormány hozta meg, miután szerinte a kiállításon látható néhány fotó sérti azt az erősen vitatott törvényt, amely az LMBTQ-tartalmak közzétételét korlátozza.

A nagy tekintélynek örvendő kiállítást a világon minden évben több mint négymillió ember tekinti meg.

A szélsőjobboldali magyar képviselőt Hannah Reyes Morales Fülöp-szigeteki fotós öt képe indította arra, hogy panaszt tegyen a kulturális miniszternél. A képek idős LMBTQ-emberek Fülöp-szigeteki közösségében készültek. A panasz eredménye: a 18 év alattiak nem juthatnak be a kiállításra szülői engedéllyel sem. A kiállítás zsűrije elismeréssel szólt arról, hogy milyen öröm és méltóság sugárzik a közösségből és a felvételekből.

Joumana El Zein Khoury, a World Press Photo ügyvezetője aggasztónak nevezte, hogy a magyar kormány célba vette a kiállítást. Hozzátette: a kiállítás léte óta ez az első olyan eset, hogy Európában cenzúrával találkoznak. „Tényleg sokkolt minket, hogy a kiállítás megtekintését a látogatók egy bizonyos csoportja számára korlátozzák. Felfoghatatlan, hogy ez éppen ezt a sztorit, ezeket a képeket érinti, és felfoghatatlan, hogy ez Európában történik” – mondta.  

Révész Tamás, a kiállítás zsűrijének volt tagja, aki három évtizede a magyarországi kiállításokat szervezi, rámutatott: a kiállítást Budapesten megtekintő mintegy 50 ezer látogató több mint fele diák szokott lenni, és az intézkedés azt jelenti, hogy a kiállítást sok ezer fiatal nem nézheti meg.  

A magyar kormány kitart amellett, hogy a „gyermekvédelminek” minősített, 2021-ben meghozott törvény célja a kiskorúak megóvása a szexuális propagandától. Az EU 15 tagállama jogi úton lépett fel a törvény ellen, amelyet Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke „szégyennek” nevezett.  

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom