Somlyódy Csaba: Kőbányán az emberek együttműködéspártiak

HírKlikk 2023. december 9. 06:30 2023. dec. 9. 06:30

Állítom, hogy a magyar innováció jelentős része Kőbányán van, és aki nem élt itt, vagy nem jár erre, az ezt nem tudja. Itt van az Egis, a Richter, Tewa a gyógyszeriparból több ezer magasan kvalifikált dolgozóval, a Boschnál és a Continentalnál Kőbányán gyártják a világ autóiba behelyezett ABS-ek elektromos vezérlésének a 85 százalékát – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Somlyódy Csaba a X. kerület MSZP-s alpolgármestere, aki a párt kerületi elnöke is egyben. „Ha Kőbánya leállna, akkor nem lenne autóeladás a világban.”

Ingatlanpiac

A legdinamikusabban fejlődő négyzetméterár Kőbányán van, mert rengeteg infrastrukturális fejlesztés volt – mondta a lakások értékéről. Régebben az Újhelyi lakótelepet csak a Havanna előzte meg negatív értelemben a lakótelepek között, ma már erősen a középmezőny felső felében van. „Csak itt 30 ezer ember él, a kerület összlakossága 68 ezer, de ez megtévesztő, mert mintegy 20 ezer albérletben lakó ember nincs bejelentve.”

Hiányzik a metró

Megalakult, egyelőre baráti szervezetként, de nemsokára egyesület lesz az X-GAIN, a X. kerület 10 kiemelt nagyvállalata, ami nagy termelő és szolgáltató cégeket jelent, a felsoroltak mellett ott van Hungexpo és a Magyar Lóverseny Vállalat, de az önkormányzat is egyenlő jogokkal vesz részt a társulásban, és az egyik feladata Kőbánya reputációjának, hírnevének a jobbítása. „A helyi problémákat helyben kell megoldani az ottani ökoszisztémával együttműködésben. Ezeknek a nemzetközi cégeknek globális tapasztalatuk van az együttműködésben. Például minden anyacég előírja, hogy keressenek kapcsolatokat és a helyi startup cégeket vonják be. Nekik erre az anyagi forrásuk megvan.” Persze, nem ismerjük előre ezeket a startup cégeket, mindegyiket ki kell próbálni, hogy kiderüljön, mit tudnak és erre lehetőséget kapnak – mondta az alpolgármester.

SzakmaFeszt

Létrehoztuk a SzakmaFeszt programot, ahol egy nap alatt 11 nagyvállalat bemutatkozott 11 ezer munkalehetőséggel és egy nap alatt 1500 érdeklődő volt – mondta Somlyódy Csaba. „Csak az önkormányzati standnál 88-an jelentkeztek munkára. Összesen 380 felett volt azoknak a száma, akik egy nap alatt a különböző cégeknél jelezték, hogy szeretnének hozzájuk elmenni.” Sokkal több volt ez, mint egy állásbörze, itt egy teszt kitöltésével a fiatalokat orientálhatták, miben lehetnek sikeresek. „Szombathelytől Encsen át, egész Sárospatakig érdeklődnek önkormányzatok, hogy ezt a know how-t hogyan tudnák meghonosítani, mert annyira működésképes és pártállástól független.”

Fideszes polgármester, ellenzéki többség, nehezített pálya

Lehet, hogy kifelé úgy tűnik, hogy nekünk ez mosolygósan megy, és nincs probléma, de nálunk előbb csata van és utána döntés, nem fordítva – engedett benézni a kulisszák mögé. „Addig nincs döntés, amíg meg nem egyezünk, mindenki teszi a dolgát, de a legfőbb a választók igényeinek megfelelni.”

Kőbányán megállapodott az MSZP és a DK, utóbbi adja a polgármesterjelöltet 

Mustó Géza Zoltán személyében, aki most az árnyékkormány belügyminisztere, lett a kerületi polgármesterjelölt, de ha nyer az ellenzék, akkor Somlyódy Csaba marad tovább alpolgármester, a megállapodás szerint. „Szívesen vettem volna, ha jelölnek, de sokkal jobban örültem volna, ha fiatalabb koromban sikerült volna.”

Az emberek Kőbányán nem személyekben gondokodnak, hanem jobb és baloldalban, de a szavazók nagyrésze együttműködéspárti és azokat fogják preferálni, akik együttműködők, ezt tükrözik a felmérések – tette hozzá. „Polgármesterként nem lenne több lehetőségem, mint most alpolgármesterként, tudomásul veszem, hogy jelen esetben az erőviszonyok olyanok, hogy most a DK jobban áll, nagyobbak a százalékos esélyei.” 

Somlyódy Csaba összegzésképpen azt mondta, az volt a legfontosabb, hogy stratégiai együttműködést vigyenek az önkormányzati gondolkodásba, 15-20-25 éves időben egy irányt megszabni. „Én úgy érzem, van ebben még feladatom, bírom, szeretnék még hasznára lenni a választópolgároknak.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom