Soros György üzent az EU-nak: tartsatok ki!

HírKlikk 2020. november 19. 09:45 2020. nov. 19. 09:45

„Az Európai Unió nem teheti meg, hogy engedjen Magyarországnak és Lengyelországnak a jogállamiság ügyében” – szögezi le a két ország vétója kapcsán írt legfrissebb cikkében Soros György, aki azt is leírja, hogyan tudja az EU megkerülni a két ország vétóját úgy, hogy a renitensek egy fityinget sem kapnak. „A két ország vétójára adott válaszon múlik, hogy az EU megmarad-e nyílt társadalomként, kitartva azon elvek mellett, amelyekre alapozva létrejött” – figyelmeztet az írásában, amelyben részletesen is kitér az Orbán-rendszerre, az ellenzék nehéz szerepére, majd egy ponton hangsúlyozza, hogy csak az EU tud segíteni. Példaként a kivéreztetett ellenzéki irányítású városokat hozza fel, rámutatva: közvetlenül a helyi önkormányzatokhoz kellene eljuttatni az uniós forrásokat, oda, ahol még működő demokrácia van, szemben az ország egészével.

„Magyarország és Lengyelország tisztában van azzal, hogy példátlanul megsérti a jogállamiság elveit, ám ennek árát nem akarják megfizetni” – ezekkel a szavakkal indokolja Soros György legfrissebb cikkében, hogy miért akarja megvétózni a két ország vezetője az EU hétéves költségvetését és az újjáépítési programot. Nem elvont megfontolások vezérlik a vétóban Orbán Viktort és – kisebb mértékben ugyan, de – Jarosław Kaczyńskit. Számukra ugyanis a jogállamiság számonkérése valós korlátot szabna a személyes és politikai korrupciójuknak, „a vétó két, sorozatosan szabályokat szegő ember elkeseredett hazárdjátéka”. 

Így lehet kijátszani a vétót

Az első sokk után, közelebbről vizsgálva a lehetőségeket, Soros lát kiutat a vétó hatásainak kivédésére.

Ami a költségvetést illeti, a jogállamisági szabályokat már beleépítették, ha pedig nem születik megállapodás az új hétéves büdzséről, akkor a 2020-as költségvetés alapján évente lehet működtetni. „Magyarország és Lengyelország azonban nem kapna ebből egy fityinget sem, mivel kormányaik megsértik a jogállamiság elveit” – húzza alá Soros.

Az újjáépítési programot is el lehetne indítani, a költségvetéshez hasonlóan, egyfajta megerősített együttműködési eljárással, ezzel pedig meg lehetne kerülni az Orbán-Kaczyński vétót. „A kérdés csak az, hogy az EU, talán Angela Merkel német kancellár vezetésével, képes-e összegyűjteni ehhez a politikai szándékot”.

Örök szerepre tör, hogy védje magát

Sorost  („lévén magyar származású zsidó vagyok”) elsősorban a magyarországi helyzet izgatja és azt taglalja. A kialakult állapotokat jellemezve, a többi között rámutat, hogy „Orbán Magyarországot egy a bonyolultan kidolgozott kleptokráciává változtatta, hogy teljesen ki tudja fosztani az országot”. Nehéz megbecsülni, hogy mennyit nyúlt le a családja és barátai számára, de azt tudni, hogy sokan közülük az ország leggazdagabbjaivá váltak – írja Soros.

Most pedig Orbán a koronavírus-helyzetet kihasználva, ismét módosítja az Alaptörvényt és a választási törvényt csakis azért, hogy alkotmányos keretekkel biztosítsa be magának az örök miniszterelnökséget. „Ez a magyar emberek számára tragédia” – teszi hozzá.

Alapítványok, lélegeztetők, vakcina...

Soros példákat is hoz arra, hogyan rabolja le és ki az országot, a magyar embereket Orbán. Az egyik az általa közvetetten kontrollált magánalapítványokkal történő operálás módszere. Az alapítványokba bevitt vagyont most egy ügyes trükkel elzárja a nyilvánosság elől, s ezen már csak kétharmados parlamenti többséggel lehet majd változtatni. Közel 2,8 milliárd dollárról van szó.

Soros egy további példája a 16 ezer lélegeztetőgép beszerzése, amire közel egymilliárd dollárt költöttek. Mint írja, nemzetközi kereskedelmi statisztikák szerint, Magyarország fizette a legnagyobb árat a kínai gépekért, volt, amikor ötvenszer többet, mint Németország.

A nemrég Oroszországgal kötött koronavírus elleni vakcinaszerződést is ki kell vizsgálni – említ még egy ügyet az írás.

Ellehetetlenített ellenzék

Mindeközben Orbán megpróbálja kikerülni a felelősségre vonást, lépéseket tesz annak érdekében, nehogy megismétlődjék a 2019-es önkormányzati választás, amikor is a Fidesz elveszítette a fővárost és több vidéki nagyvárost. Mindent megtesz, hogy megfossza Budapestet a pénzügyi forrásoktól, megvétózza a főváros hitelfelvételét (az Európai Beruházási Banktól). Budapest jövő évi költségvetéséből hiányzik 290 millió dollárnyi összeg. És hasonló feltételek között kell működnie a többi, nem Fidesz által irányított településnek is.

Soros az ellenzéki pártokra is kitér, mondván: azok bátor kihívásként Orbánnal szemben közös listával készülnek a 2022-es országgyűlési választásokra, de esélyeik mérsékeltek, mivel a miniszterelnök bármikor gyorsan képes módosítani a jogszabályokat, ahogy arra számos példa volt már eddig is. A járvány dúlása közepette is a választási törvény módosításával van elfoglalva, akkor, amikor Budapesten kijárási tilalom van és katonák masíroznak az utcákon – írja Soros.

Orbán emellett gyakorlatilag teljes kontrollt gyakorol a magyar vidék felett, ahol a lakosság többsége él. Kézben tartja, hogy milyen információk jutnak el hozzájuk, emellett sok településen nem titok, hogy ki hova szavaz. „Gyakorlatilag lehetetlen az ellenzék számára a győzelem”.

Segítse az EU a demokratikus erőket!

„Csak az Európai Unió tud segíteni” – állítja Soros, aki példát is hoz ennek lehetséges módjára. Az uniós forrásokat szerinte közvetlenül azokhoz a helyi hatóságokhoz kellene eljuttatni, ahol még működő demokrácia uralkodik, szemben az ország egészével.

A végkövetkeztetése pedig a figyelmeztetés, miszerint „Az Európai Unió nem teheti meg, hogy engedjen Magyarországnak és Lengyelországnak a jogállamiság ügyében. A két ország vétójára adott válaszon múlik, hogy az EU megmarad-e nyílt társadalomként, kitartva azon elvek mellett, amelyekre alapozva létrejött”.

Forrás: Hírklikk