Spanyolországba menekült Venezuela ellenzéki vezetője 

HírKlikk 2024. szeptember 8. 11:05 2024. szept. 8. 11:05

Edmundo González ellenzéki elnökjelölt elhagyta Venezuelát, és Spanyolország-ban kért menedékjogot, írja a BBC a caracasi kormányra hivatkozva. A politikusnak azért kellett menekülnie, mert elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután az ellenzék vitatta a júliusi elnökválasztás eredményét. A választáson a kormány által ellenőrzött Nemzeti Választási Tanács a korábbi elnököt, Nicolás Madurót hirdette ki győztesnek.

A venezuelai alelnök szerint González néhány nappal ezelőtt a caracasi spanyol nagykövetségen politikai menedékjogot kért a spanyol kormánytól. Albares spanyol külügyminiszter elmondta, hogy González saját kérésére, a spanyol légierő gépén hagyta el az országot. Hozzátette, hogy a spanyol kormány elkötelezett minden venezuelai politikai jogai mellett. Az ellenzéki vezető távozásakor a venezuelai biztonsági erők körbevették a caracasi argentin nagykövetséget, mert állítólag terrorcselekményt terveztek az épületben. A valóság azonban az, hogy oda menekült Maduro elnök hat politikai ellenfele – írja a Telex.

Venezuela politikai válságban van azóta, hogy a hatóságok Maduro elnököt nyilvánították a választások győztesének. Az eredményt sem az ellenzék, sem a környező országok nagy része nem fogadja el. Az ellenzék szerint a jobbközép Edmundo González egyértelmű győzelmet aratott, Maduro pedig elcsalta a választást. A külföldi országok a részletes szavazóköri eredmények nyilvánosságra hozását követelik. Az amerikai külügyminiszter kijelentette: „elsöprő bizonyítékai” vannak arról, hogy nem Maduro, hanem az összellenzéki jelölt nyert.

Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, melyek erőszakba torkolltak. Az összecsapásoknak legalább 25 halálos áldozatuk volt, további 192 ember pedig megsebesült. Maduro elnök kormánya a választások óta több mint 2400 embert vett őrizetbe, az ENSZ szerint „a félelem légköre” uralkodik az országban. Augusztusban holtan találták az ötszörös olimpikon kerékpárost, a venezuelai kormány hangos kritikusát. Közben Maduro elnök olyan ötletekkel próbál népszerűséget szerezni, hogy  október 1-re előrehozza a karácsonyt az országban.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom