Strache-botrány: egy legény van talpon a vidéken, az is nő

HírKlikk 2019. május 24. 09:15 2019. máj. 24. 09:15

Amint kiderült, hogy Sebastian Kurz kancellár Herbert Kickl belügyminiszter távozását követeli, szolidaritásból lemondott az FPÖ összes minisztere, kivéve Karin Kneissl külügyminisztert, aki azt hangoztatja, hogy az FPÖ jelölte őt tisztségére, de mint párton kívülit, írja a Der Spiegel.  Kedden közleményt adott ki, és ebben hangsúlyozta: kötelességének tekinti az elkezdett kurzus folytatását, „éppen most az ország rendelkezésére kíván állni”, és „jelen pillanatban nem ajánlja fel a tisztségét”. Elismeréssel szólt az eddigi kormány tevékenységéről, és hangsúlyozta, hogy munkája során mindig független szakértőként dolgozott a köztársaság érdekében.

Kneissl korábban diplomata, újságíró és egyetemi előadó volt, de csak félig igaz, amit terjeszt magáról, hogy független szakemberként dolgozott volna. Inkább csak úgy tett, mint aki csupán saját magának tartozik elszámolással. Ennek az is ellentmond, hogy meghívta Putyint az esküvőjére, amelyet a miniszter makacsul „magánügynek” minősített. Emellett Kneissl és az FPÖ között voltak érintkezések, különben Strache akkori pártelnök aligha javasolta volna külügyminiszternek.

Kneissl osztja Strache hajlamát az összeesküvés-elméletekre, számos tekintélyelvű vezető tisztelője és nem rokonszenvez az iszlámmal. Miniszteri kinevezése előtt a jobboldali populistáknak dolgozott, és szemináriumokat rendezett az „új népvándorlásról”. Egy ilyen alkalommal ismerkedett meg Strachével is, aki 2016-ben megkérdezte, nem akarna-e az FPÖ államfő-jelöltje lenni, de Kneissl nemet mondott.

Tény azonban, hogy az utóbbi időben egyre többször tűnt úgy, hogy közte és az FPÖ között nézeteltérések vannak. Így az FPÖ azt akarta, hogy Ausztria szavazzon az ENSZ migrációs paktuma ellen, Kneissl pedig azt akarta, hogy Ausztria tartózkodjon. Emellett nem akarta támogatni Harald Wilimskyt (FPÖ) jelöltként az európai választáson - ezért a pártban lemondását is követelték -, és többször is elhatárolódott a párt Krímbe utazó, és antiszemita uszítást folytató személyiségeitől.

Az utóbbi közel 20 évben független Közel-Kelet-szakértőként tevékenykedett. Jogi egyetemi tanulmányai után meredek karriert futott be a külügyminisztériumban, az Osztrák Néppárthoz közelállónak tekintették, dolgozott Alois Mock volt külügyminiszter (ÖVP) titkárságán, és Ausztria madridi nagykövetségén, aztán a Die Welt című német lap ausztriai tudósítója volt, és az osztrák Die Pressének Szlovéniáról írt.

A Der Spiegel szerunt nem kizárt, hogy Kneissl számára a miniszteri tisztség anyagi kérdés is egyben. Knissl elmondta a hetilapnak: Sebastian Kurz is megkérdezte egyszer, hogy akar-e az ÖVP színeiben indulni, de Kurz ehhez azt követelte, hogy lépjen be a pártba. Ő ezt nem akarta, noha falujában, ahol él, akkor már évek óta az ÖVP képviseletében foglalt helyet a helyi önkormányzatban.

Forrás: Hírklikk