Szabadon lehet magyarul tanulni a kárpátaljai iskolákban

HírKlikk 2023. december 9. 06:10 2023. dec. 9. 06:10

Törvényt módosított Ukrajna, hogy megkönnyítse Orbán Viktor dolgát.

A kijevi parlament megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását is. Mindkét jogszabály több ponton figyelembe veszi az uniós normákat. Így erre már nem hivatkozhat az Orbán-kormány az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban – írja a Népszava.

Az ukrán nyelv és irodalom kötelező marad, de azon kívül bármilyen tantárgyat oktatnak kisebbségi nyelven, kivéve az oroszt.

A kisebbségekről szóló törvény módosítása értelmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem. Ukrán nyelv és irodalmat tanulni kötelező lesz az iskolákban, anyanyelvű oktatáshoz pedig azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskola tanulmányaikat. A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azoknak az iskoláknak, ahol más nyelven, például magyarul oktatnak tantárgyakat, növelniük kell az ukrán nyelvű tantárgyak számát. Ez azonban nem vonatkozik majd azon intézményekre, amelyek olyan területen találhatóak, ahol jelentős számban élnek kisebbségek.

Orbán Viktor legutóbb azt mondta, hogy Ukrajna még nem áll készen az uniós tagságra, egyik példaként a kisebbségek nyelvhasználati jogát korlátozó törvényt hozta fel.

 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom