Százával rúgják ki a dolgozókat

HírKlikk 2020. június 4. 17:34 2020. jún. 4. 17:34

A járvány miatt rengetegen vesztették el állásukat. A legnagyobb mértékben a ruhaüzletekben dolgozóknak mondtak fel.

A gazdasági élet és a különösen kereskedelmi szektor leállása miatt, sokan vesztették el a munkahelyüket – idézi a G7.hu Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Egy április végi kormányinfón hangzott el ez a mondat, amikor először közöltek konkrét adatokat a járvány munkaerő-piaci hatásairól. Azonban azt tudhatjuk, hogy a kormány már jóval ezelőtt tudatában volt az adatoknak – míg mások nem. Még áprilisban közölt márciusi adatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hozzátéve, hogy rosszabbodni fog a helyzet és komoly visszaesés várható.

A kijárási korlátozás is fokozta a visszaesést, hiszen a boltoknak nem igazán volt forgalmuk, még akkor sem, ha kinyithattak. Így a kereskedelem több ágazata is leállt. Emiatt a foglalkoztatottak többsége állás nélkül maradt.

Csütörtök reggel a KSH adataiból kiderült, hogy a kereskedelemi forgalom tényleg nagy mértékben visszaesett áprilisban. Azonban az összeomlás nem mindenhol volt ugyanolyan mértékű. Hiszen ahol volt internetes rendelési lehetőség, ott a forgalom kisebb-nagyobb változásokkal, de fellelhető, viszont az eladók munkájára nem volt szükség.

Emiatt a legnagyobb visszaesés – nem meglepő módon – a ruházati láncoknál volt, közel 90 százalék. Még a nagyméretű boltoknál is több mint tíz százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma. Cégenként természetesen vannak eltérések, de a legnagyobb leépítés – saját bevallásuk szerint – a Hádánál volt. 560 alkalmazottból, 400-at küldtek el még márciusban.

 A tényleges számokra várnunk kell, mert az áprilisban elbocsátottak száma csak a májusi adatokban fog megjelenni. Azonban bízhatunk abban, hogy a kijárási tilalom végével, ezek már kedvezőbbek lesznek, hiszen az üzletek jelentős része kinyitott. De sok múlik a cégeken is, hiszen minden bizonnyal óvatosak lesznek a koronavírus változatlan jelenléte miatt, és csak fokozatosan töltik fel a megüresedett állásokat.