Szekeres Imre: erős vezető és alternatív médiahálózat kell az ellenzéknek

HírKlikk 2022. április 8. 19:26 2022. ápr. 8. 19:26

Az emberek kiismerték az Orbán-rendszer szabályait, kiskapukat kerestek, hogy saját maguk ebben a rendszerben relatív nyertesek legyenek, persze nem ők az igazi nyertesek – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter arról, hogy Tölgyessy Péter úgy érzi, a Fidesz kezd egyre inkább a munkások pártja lenni. A szocialista politikus finomított a megfogalmazáson, szerinte nagyon sok alsó- vagy középréteghez tartozó támogatását megszerezték, vagy egyszerűen elérték azt, hogy ők nem szavaztak az ellenzékre.

Szekeres Imre emlékeztetett, 2021-ben és 2022-ben a társadalom különböző csoportjai – nemcsak a munkások – nagyon sok formában kaptak nagyon jelentős támogatást. Lakásfelújítások, zöldhitel, agrártámogatás, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, az szja visszautalása, valamint egy erős bér- és nyugdíjemelés hatott a politikailag nem elkötelezett szavazókra – sorolt fel néhányat a kormány utolsó intézkedései közül.

Igaz lehet, hogy a háborús retorika döntötte el a választást

Sok titkolózó vagy bizonytalan választó valószínűleg az utolsó két hétben fordult a Fidesz felé a hamis üzenetek hatására, amit üzemszerűen, több csatornán közvetítettek – mondta Szekeres Imre.

„Ez az oka annak, hogy a közvélemény-kutatók nem tudták mérni ezt a fordulatot, mert akkor már gyakorlatilag leálltak. De az is biztos, hogy alapvetően mélyebb okai lehettek a nagyarányú győzelemnek. A már említett társadalmi juttatások mellett ilyennek tartom azt, hogy a társadalom egész másfajta gondolkodásra vágyik, mint amit az ellenzéki pártok alternatívaként kínáltak.”

Ezt az MSZP-ben sokan érzékeltük, javaslatokat készítettünk, de nem tudtuk átvinni a baloldali és liberális véleményvezéreken – tette hozzá Szekeres Imre.

„Utolsó kísérletünk volt, hogy Márki-Zay Péter gazdaságpolitikai kabinetjével is tárgyaltunk, hogy értsék meg, egészen másként gondolkoznak ma már az emberek, és nekünk másként kell velük kapcsolatban politizálni.”

Egy olyan típusú társadalmi újraelosztás, olyan típusú társadalmi lét, amely ugyanezen pénzügyi feltételek között más csoportokat preferált volna, sokak szavazatát hozhatta volna – mondta a szocialista politikus, aki ezt egy példával is bemutatta. „Ha van 13. havi juttatás – mert ez nem nyugdíj, hanem juttatás –, akkor azt ne nyugdíjarányosan osszák szét, hanem az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget kapjon mindenki, és így a nyugdíjasok 68 százaléka jobban járt volna.”

A társadalom igénye egy erős vezető

Aki tudja a hatalmat használni, be tud avatkozni a gazdaságba és mi nem tudtunk ilyen vezetőt felmutatni – mondta Szekeres Imre.

„Karácsony Gergely lehetett volna a legversenyképesebb Orbán Viktorral szemben, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között lehetett választani, akik a maguk módján értékes emberek, de nem voltak versenyképesek – más-más okból – Orbánnal.”

 A közmédia és a fideszes média rendkívül erős tényező volt

Nem sikerült a közösségi média eszközeivel ellensúlyozni a Fidesz előnyét, nincs más megoldás, mint szisztematikusan kiépíteni egy alternatív médiahálózatot, amelyben mind a televízió, mind a rádió, az online felületek és a nyomtatott sajtó – mert bizonyos körökben ez is számít – együtt van jelen és a szociális médiát is jobban kell használni – mondta a politikus a ledolgozhatatlan médiafölényről.

„A kilencedik választási kampányban vettem részt és abban bíztam, hogy a helyi kampányok most nagyobb jelentőségűek lesznek, mint az országos kampány. Ez nem így volt. Az országos politikai erőviszonyok, az országos média mindent eldöntött.”

Ebből remélem, mindnek levonja a következtetést, és valóban felépítünk egy közös médiát, ami sok emberhez eljut. Más eszköz nincs – tette hozzá.

Jön az önkormányzati és az európai parlamenti választás kampánya

Most ellenzékinek lenni nagyon nehéz, mert egyfajta kisebbségben érzik magukat a mi támogatóink és szavazóink, de abban bízom, hogy a kezdeti sokk után ez aktivitásba fordul – hívta fel a figyelmet arra, hogy nem lehet most pihenni.

„Az MSZP aktivistái körében megtapasztaltam, hogy egy-két nap letargia után nem fogják föladni, sőt, azt látom bennük, hogy egyfajta jó értelemben vett visszavágásra készülnek. Okosan, lépésről-lépésre kell csinálni és felhasználni a mostani tapasztalatokat.”

Szekeres Imre a Klikk FM műsorában felidézte, hogy 18 MSZP-s jelöltből öt szerzett mandátumot, 32 DK-s körzetből négyet nyert meg a párt, a Jobbik 29 körzetből egyet sem tudott mandátumra váltani. 

„Van mindenkinek oka, hogy nyugodtan, higgadtan magába nézzen, és ahol lehet, együttműködjünk a továbbiakban.”

Forrás: Hírklikk