Szelényi Zoltán: veszélyes, ha egy betegnek 500 km-t kell utaznia az ellátásért

Németh-Kállai Szilvia 2024. június 11. 07:00 2024. jún. 11. 07:00

Teljesen összeomlott a Dél-Alföld gyermeksebészeti és traumatológiai ellátása. Így vélekedik dr. Szelényi Zoltán traumatológus-sebész orvos, a szocialista párt egészségügyi kabinetjének vezetője, miután a Szegedi Tudományegyetemen hetek óta nem működik a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátás. Szerinte ez az állapot az egész régióban veszélyezteti a betegbiztonságot.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Azóta szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Ezalatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. A Népszava szerint a gondot az okozta, hogy kudarcba fulladt egy felújítás, az új műtő nem készült el, a régi pedig már nem kapott engedélyt.

A lap másnap már arról tájékoztatott, hogy kancellári vezetői megbeszélést tartottak, ahol úgy döntöttek, azonnali hatállyal – átmenetileg – használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és Takács Péter egészségügyi államtitkár a cikk megjelenése után közleményben közölték, Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Ennek nemcsak a lap információi mondanak ellent, hanem a Magyar Orvosi Kamara (MOK) állásfoglalása is. 

A kamara április közepén értesült a dél-alföldi régió gyermeksebészetének leállásáról. Ahogy írták, a MOK a gyermekellátás észlelt problémájára kezdettől szakmai megoldást keresett, így a kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és kollégáik munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel. Választ nem kaptak. „Ezt követően a MOK országos központja kereste meg az egyetemet. Választ nem kaptunk. Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultunk 2024. május 6-án, de választ újfent nem kaptunk, és a kialakult helyzet sem változott. Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyermekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jeleztük Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát.”

Tehát, ha addig nem is, de május 6-án már tudott a kormányzat arról, hogy mekkora gondok vannak a régióban. Elgondolkodtató, hogy ennek ellenére egy hónap alatt mégsem tett senki semmit.

A portál a problémát egy mezőkovácsházi biciklis baleset 11 éves sérültjének kálváriájával is alátámasztotta. A gyerek kora délután esett el, a mentő először Orosházára vitte, de az orosházi kórházban fél négytől fél hatig a folyóson várakoztak, mert – mint a fiút elkísérő édesanyának elmondták – leállt a rendszer, így nem tudtak beteget fogadni. Mire végre megvizsgálták a fiút, az orvos azt mondta, hogy műteni kell, porcleválása, boka- és sípcsont törése van, sőt, a sípcsontja kiugrott a bokaízületből. Tíz perc múlva kiderült, hogy Orosházán nem tudják ellátni, Szeged pedig elutasította gyerek fogadását, így Budapestre kellett menniük. A fővárosban az orvos megállapította, hogy nem szükséges műteni és helyre rakta a gyerek lábszárcsontját, majd begipszelte. 

Szelényi Zoltán traumatológus-sebész orvos szerint „teljesen összeomlott a Dél-Alföld gyermeksebészeti és traumatológiai ellátása. Ezt mutatja a mezőkovácsházi 11 éves fiúnak az esete is, aki több, mint 500 kilométert utazott, hogy ellátáshoz jusson. Ez két éve elképzelhetetlen lett volna, amíg volt Orosházán baleseti osztály”. 

A MOK közölte: továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket – főleg nem „szivárogtatókat” – keresnek, hanem megoldásokat.  

Szelényi Zoltán nem ennyire elnéző. „A kórházvezetés hibás döntései és az önkormányzat érdektelensége folytán nincs már olyan szakember Orosházán, aki ügyeleti időben elvégezné egy törés helyretételét. A szegedi klinika gyermeksebészeti ellátásának leállása pedig az egész régióban veszélyezteti a betegbiztonságot. Felelős természetesen nincs. Pedig a polgármestereknek kutya kötelessége lenne kiállni a lakosság biztonságáért” – fogalmazott, majd megjegyezte: ha lenne akarat, akkor Orosházán is helyre lehetne állítani a baleseti ellátást. Hiszen a megye másik felében két traumatológia is működik egymástól alig tíz kilométer távolságra: Gyulán és Békéscsabán. Ahogy az egészségügyi vezetés Ceglédre át tudott irányítani budapesti neurológusokat, úgy Orosházára sem lenne ördöngösség a megye másik feléből baleseti sebészt biztosítani. Úgy tűnik azonban, Dél-Békés lakossága már nem számíthat biztonságos ellátásra – állapította meg Szelényi Zoltán.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom