Személyes ellentét alakulhatott ki Matolcsy György és egy korábbi bizalmi embere között

HírKlikk 2023. szeptember 29. 10:45 2023. szept. 29. 10:45

Patai Mihály neve mellett néhány hete még az szerepelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti és működési szabályzatában, hogy ő a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért, digitalizációért és hitelösztönzésért felelős alelnök. Mostanra viszont már a nemzetközi kapcsolatokat kiszervezték alóla, ez pedig már a nyilvánosan elérhető, szeptember 5-i keltezésű – de a Hivatalos Értesítőben csak tíz nappal később megjelent – szmsz-ben is látszik, amelyben ez a terület már hiányzik az alelnök titulusából.

A Portfolio szerint egy ideje már terjedtek pletykák arról, hogy a korábban bizalmas és baráti viszony megromlott Matolcsy György és az ismert bankár között, amely egy-két, a jegybankon belüli szakmai vitában már korábban felszínre jött, végül a nyáron fokozatosan elindult a feladatkörök kiszervezése Patai Mihály alól. 

Nem rég még az MNB-ből kifelé azzal magyarázták, hogy a nemzetközi kapcsolatok területe átkerült Virág Barnabás alelnökhöz, hogy a 70. életévét betöltött Patai számára már fárasztóvá váltak a külföldi utazások.

Azonban a lap több forrásból megtudta, hogy mostanra a készpénzlogisztika területe is elkerült az alelnöktől, valamint a Giro Zrt. igazgatóságának éléről is távoznia kell. Ez még a hazai pénzforgalom egyik legfontosabb szervezetének honlapján nem látszik, ott továbbra is az állítólag kegyvesztetté vált alelnök neve szerepel.

A lap szerint nehéz feltárni, hogy pontosan milyen konfliktus mérgesedett el a két vezető között: többen azt mondták, hogy Patai nyilvánosan is felemelte a hangját Matolcsy Györggyel szemben. Volt, aki ezt annyival kommentálta csak a jegybankhoz közelálló forrásaink közül, hogy ez egy büszkeségből eredő klasszikus MNB-s bukástörténet.

Mások ennél összetettebb és szakmai nézeteltéréssel magyarázták a helyzetet, amelyet arra vezettek vissza, hogy a hitelösztönzésért is felelős alelnök egy a jegybanki veszteséget növelő is eredményező, új hitelprogram bevezetéséről is tárgyalt, a jegybanki szakember a Nagy Márton vezette gazdaságfejlesztési tárcával is egyeztetett. Később ez a terv lett vörös posztó az MNB elnökének szemében. A legtöbben nem hallottak erről a vitáról, és azt mondták, hogy valószínűbbnek tartják a személyes konfliktust.

Az viszont azért is tűnt különösnek, mert Patai Mihály kifejezetten Matolcsy György kérésére hagyta ott az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatói posztját, ez pedig a legendák szerint még az alacsonyabb fizetése miatt anyagi veszteséget is jelentett a számára.

A Portfolio szerint egyelőre bizonytalan, hogy milyen más feladatkörök kerültek még ki Patai Mihály alól, de egyes hírek szerint az általa vitt, Keler KSZF-et, a térség vezető klíring- és elszámolóházát érintő esetleges akvizíciós feladatokat is máshoz rendelték.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom