Szenes Zoltán: a NATO erősíti az elrettentést és a védelmet

HírKlikk 2023. november 22. 18:25 2023. nov. 22. 18:25

A Hamász támadásának célja egyrészt az lehetett, hogy felhívja magára a figyelmet, és megakadályozza Izrael és Szaúd-Arábia megállapodását, másrészt a szervezet népszerűsége Gázán belül nagyon lecsökkent, 24 százalék lett, harmadrészt nagyobb katonai támogatásra számítottak – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Szenes Zoltán nyugalmazott vezérezredes, volt vezérkari főnök, egyetemi tanár arról, hogy a Közel-Kelet mindig puskaporos hordó volt, amelyről tudni lehetett, hogy bizonyos rendszerességgel ki fog robbanni valami, ennek ellenére mindenki meglepődött a Hamász akcióján.

A Hamasz nemcsak a határmenti településeket, hanem mélyebb térségeket is el akart érni, és bár az izraeli felderítés kudarca volt a támadás – miközben az izraeli hírszerzés nemzetközileg híres –, de a válasz gyors volt, két nap alatt 300 ezer embert mozgósítottak. „Itt is, ahogy az orosz agressziónál Ukrajnában, a stratégiai számítások valószínűsége mindig bizonytalan.”

Ami megdöbbentette a világot és magát Izraelt is, egyrészt a brutalitás volt, másrészt, hogy az elmúlt 35 évben összesen nem volt ekkora veszteség, ennyi áldozat és túsz, mint most – tette hozzá Szenes Zoltán, aki elmondta, a palesztinokról nem szoktak beszélni a sajtóban, de, ha jobban élnek, ha nem lesznek az állandó terrorista akciók, öngyilkos merényletek, késes támadások, ha normálisan engedik az izraeliek, hogy a palesztinok mehessenek a saját szent helyeikre, akkor megoldható a kialakult helyzet. „Eddig a Netanjahu-kormányzás nem akart két államot és a Hamasz sem volt érdekelt benne, Obama és Trump hatalmas erőfeszítéseket tett, de Biden is próbálja a politikai megoldást szorgalmazni, igazából azonban csak tanácsot tudnak adni.”

A szakember emlékeztetett rá, hogy Izrael 2005-2006-ban teljesen lefejezte a Hamaszt, de csak a vezetőkre mentek. „Hiába likvidálják a vezetőket, mindig újak lépnek a helyükre, ha nem lesz meg az állami keret, akkor csak idő kérdése, és újra feltámad.”

Szenes Zoltán megemlítette Iránt is, amelyről azt mondta, szerinte nem lesz atomfegyvere, mert olyan hatalmas kontroll van felette, és olyanok a szankciókilátások is, de Irán mindenhol ott van, az Iszlám Köztársaság egy második fegyveres erő, amely közvetlenül a felső politikai központhoz van bekötve, tehát a viszonyokat, a közel-keleti helyzetet tudja alakítani pozitív, illetve negatív irányba.

Az Egyesült Államokról úgy vélte, most Izraelben kimondottan pozitív szerepet játszik azzal, hogy próbálja visszafogni az izraeli kormányt, elsősorban a humanitárius szempontok miatt. „Netanjahu azt mondta, 48 óra és indítják a támadást, lett belőle három hét. Biden az mondta, kell humanitárius tűzszünet, amit Szíriában széleskörűen használtak, és ebből a szempontból sikeres is volt, mert sokezer embert ki tudtak hozni az ENSZ járművei mielőtt elindultak volna az intenzív harcok.”

Megemlítette azt is, hogy az Egyesült Államoknak most minden olyan tapasztalat a rendelkezésére áll, amelyeket összeszedett Irakban, Szíriában vagy Afganisztánban. Szenes Zoltán szerint Amerika most nem csendőr, mint ahogy sokan sokszor mondják, azzal, hogy odarendelte a két repülőgéphordozót és most a tengeralattjárót is, biztosítja a tengerek közös használatát, és ezért nem váltott ki tiltakozást a szereplése. „Az egyik oldalon persze ott az elrettentés, a másik oldalon az olaj utánpótlása, a kereskedelem szabad folyása, ami egybe esik Kína érdekeivel, mindenki érdekeivel, azokéval is, akik exportálnak, mert nekik is kell a bevétel.”

Szenes Zoltán az orosz-ukrán háború kimeneteléről szólva elmondta, előbb-utóbb a politikának, diplomáciának kell lépnie, mert mindkét ország gyengül, Ukrajna pedig hátrányos helyzetben van az emberi erőforrás tekintetében. „Mind a két oldal próbál előnyt összeszedni tavaszra, de nagyon érik, hogy legyen valamilyen megállapodás. Ehhez kellenek személyi váltások, olyanok, akik másképp látják a helyzetet.”

A szakértő szerint sokan mondják, hogy orosz győzelemnek számítana, ha kompromisszummal és területveszteséggel járna egy megegyezés, de az biztos, hogy a katonai erő a továbbiakban fontos lesz, mert félnek a következő lépéstől. Ez az erő pedig a három balti ország, Lengyelország és Románia lesz. Hozzátette, 2014 óta a katonai erő felértékelődött, a NATO most 2042-ig tervez, az elrettentés és a védelem erősítése van napirenden.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom