Szent-Iványi István: le akarjuk váltani Orbán Viktor kormányát

Kardos Ernő 2020. október 19. 13:38 2020. okt. 19. 13:38

„Szijjártó meglehetősen korlátolt módon szólt bele az amerikai elnökválasztásba, aminek egy ország is megihatja a levét” – nyilatkozta a Hírklikknek Szent-Iványi István. Az egykori liberális párt, az SZDSZ külpolitikusának nevét megtalálhatjuk a Pálinkás József által alapított Új Világ Néppárt alapítói között is. Szent-Iványi elsősorban azért csatlakozott a Néppárthoz, mert sorsdöntőnek tartja, hogy az ellenzéki összefogás – köztük a konzervatív liberálisok és a politikai centrum – részt vegyenek Orbán Viktor megbuktatásában. Szent-Iványi egyébként elsősorban az ellenzék külpolitikáját formálja majd.

– Mit keres az egykori liberális a frissen alakuló konzervatív pártban?

– A frissen alakuló Új Világ Néppárt nem konzervatív, hanem centrum párt, vagyis egy széles politikai spektrumot fed le. Képes együttműködni valamennyi politikai csoportosulással, amely Orbán Viktort le akarja váltani a következő választáson. Ehhez feltétlenül szükség van arra, hogy ez a párt megjelenjen a politikai erőtérben, tehát nem csak konzervatív politikusok szerepelnek az alapítók között. Pálinkás elnök úr a bemutatkozó tájékoztatón jelezte is, hogy ez egy szabadelvű konzervatív erő, amely a politikai centrumot szeretné megnyerni.

– Önről azért tudható, hogy a baloldallal több esetben együtt kormányzó liberális SZDSZ alapítója is volt. Most pedig politikai ellenfeleinek sorába léptett. Önt nem lepte meg a döntése?

– Az valóban igaz, hogy alapító tagja voltam a liberális párt konzervatív platformjának, s amíg az működött, annak aktív részvevője voltam. Csak emlékeztetni szeretnék, hogy Tamás Gáspár Miklós, Hack Péter, Mészáros István László tartozott az SZDSZ-en belül ehhez a konzervatív liberális szárnyhoz. Ha ebből a nézőpontból szemléli, akkor semmilyen elvi ellentmondást nincs korábbi politikai hovatartozásom, és az új párthoz való csatlakozásom között.

– Megállapítható, hogy inkább Ön közeledett az Új Világ Néppárthoz, vagy a politikai közösség tartott abba az irányba, amely valóban elvezethet Orbán Viktor rezsimjének leváltásához?

– A párt alapítását természetesen a jövőt tisztázó tanácskozások előzték meg, amire Pálinkás elnök úr engem is meghívott. A beszélgetések egy pontján – amikor úgy láttam, hogy a céljaink egybeesnek – jeleztem, hogy az alapítók között csatlakozom a párthoz. Tehát nem a már megalakult pártba léptem be, hanem egyike vagyok az alapítóknak.

– A pártot megjelenítő politikusok közt sok az MDF-, a Fidesz-, de akad még LMP-tag is, tehát nem túlzás azt állítani, hogy az egykori politikai ellenfeleivel kötött most szövetséget. Nem volt ez szokatlan?

– Ez valóban szokatlan, de ez a jelenlegi helyzetről árul el sokat. Ma egy táborba kerültek azok, akik korábban sok részkérdésben más-más véleményen voltak, s talán mindenben most sem értünk egyet. Abban viszont igen, hogy Magyarországon sorsdöntő fordulatra van szükség. Ez ma a legfontosabb programpont, amiben egyetértünk, s ezért csatlakozni kívánunk a kormányváltást sürgető pártokhoz. Sokfelől jöttünk, van köztünk egykori MDF, MDNP, Fidesz, és KDNP politikus, és mások is velünk akarnak tartani. Közük az egészségügyi szakértő, Lantos Gabriella, aki Bajnai pártjában, az Együtt nevű pártban politizált, vagy Ábrahám Júlia, aki az LMP tagja volt. Tehát sokfelől jöttünk, de és ugyanabba az irányba tartunk. Le akarjuk váltani Orbán Viktor kormányát.

– Mi volt a végső érv, ami alapján úgy döntött, hogy az egykori fideszes miniszter, Pálinkás József mellé áll?

– Azt gondolom, hogy Magyarországon csak akkor lesz kormányváltás, ha meg lehet szólítani a mérsékelt konzervatív szavazókat. Továbbá Pálinkás József személye volt a meghatározó, de a legfontosabb, hogy a Fidesz uralmának véget vessünk.

– Van arra bármilyen esély, és hiteles adat, hogy hányan ábrándultak ki Orbán Viktor populista politikájából, s állhatnak át az önök táborába?

– A törzstábort, tehát a meglévő másfél milliót aligha lehet eltántorítani. Viszont a Fidesznek sokkal több szavazója van, mint ahány elkötelezett támogatója. Vannak ugyanis, akik „jobb híján” szavaztak Orbán Viktorra, vagy egyre többen „befogott orral” adták a voksukat egy jobboldali pártra; a baloldalra ugyanis semmiképp nem akartak szavazni. Mi úgy érezzük, hogy sok potenciális szavazó – elsősorban a kiábrándultak, vagy a bizonytalanok – bizalmát képesek leszünk megszerezni.

– Van arra bármilyen prognózis, hogy mi lesz Magyarországgal, ha marad a Fidesz diktatórikus uralma, benne a populizmussal és unióellenességgel?

– Pontosan nehéz lenne ezt megmondani, de sok jóra nem számíthat az ország, ha még négy évig Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke. Talán a kétharmadot már nem tudják megszerezni, de esély van arra, hogy egy fordulat követezzen be az ország életében. Ezt a fordulatot igyekszünk segíteni.

– Ma nem világos, hogy mi lesz Magyarország sorsa, ha a Fidesz vezérkara nem hajlandó az unió által követelt jogállami feltételeknek eleget tenni, és jelentős pénztől eleshet az ország.

– Nyilván, ha a támogatások megvonására kerül sor, ami elvileg egy lehetőség – az komolyan meggyengítheti a kormány pozícióját. Az unió várható döntése mellett, nagyobb jelentőséget tulajdonítok az amerikai elnökválasztásnak. Azt gondolom, hogy ha a jelenlegi populista áramlat kulcsfigurája, Trump elnök megbukik, akkor annak nagyon komoly hatása lesz a nemzetközi helyzetre – a magyarországi erőviszonyokra is.  

– Az látszik, hogy a kampányban a demokrata elnökjelölt, Biden, elég keményen odaszólt a populista kelet-európai politikusoknak, köztük Orbán Viktornak is. Erre vitatható politikai érzékkel reagált Szijjártó külügyminiszter, s ezzel beleszólt egy kampányba. Ildomos ez?

– Meglehetősen korlátolt lépés volt a magyar külügyminiszter részéről, hiszen rendkívül udvariatlan dolog beavatkozni egy elnöki kampány véghajrájába. Másrészt nem is okos, hisz' a demokrata adminisztrációnak így is van elég problémája a magyar kormánnyal. Ha nyer a Demokrata Párt, Szijjártó megszólalásának komoly következményei is lehetnek. Az Orbán-kormány tehát ahelyett, hogy igyekezne diplomáciai kapcsolatait konszolidálni a demokrata oldallal is, inkább még olajat önt a tűzre. Nagyon ostoba döntésnek tartom, hogy mindent feltettek Trump győzelmére, mert ha ez nem jön be, akkor annak az ország issza majd meg a levét.