Szíjj László cége is kinőtte Magyarországot, uniós pénzekből építhet utat a lengyeleknél

HírKlikk 2024. október 1. 11:00 2024. okt. 1. 11:00

Lengyelországban, Csehországban kezdett terjeszkedésbe az itthon közbeszerzésekkel alaposan ellátott Duna Group, annak a Szijj Lászlónak az érdekeltsége, aki pár éve megjachtoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert.

A cégcsoport külföldi felvásárlásait az Mfor szedte össze, a lap, amely szerint Szíjj László cége kinőtte Magyarországot, de a Magyarepitok is beszámolt a lengyelországi bevásárlásról a minap – írja a hvg.hu.

Az Mfor szerint a Duna Group főleg útépítési megbízásokkal akar minél nagyobbá válni. Lengyelországban az egyik nagyobb lengyel építőipari szereplőnek számító Mota-Engil Central Europe (MECE) cégcsoportot vette meg a napokban, amelynek több mint 800 dolgozója van, és éves forgalma átszámolva eléri a 83 milliárd forintot, amivel a helyi középmezőnyben van. 

A lap szerint a hazainál jóval nagyobb lengyel piacon nagy lehetőségek vannak: 

– autópálya-sűrűségben elmaradnak tőlünk, és felújításokra is nagy szükség van,
– a kormány masszív uniós forrásokat tud ezekre költeni, a mostani uniós ciklusban közel 42 milliárd złoty értékben (3900 milliárd forint) hívhatnak le brüsszeli támogatást,
– multinacionális céggé válva pedig nagyobb eséllyel indulhatnak megrendelésekért az irodaházi vagy logisztikai piacon a páneurópai nagyágyúkkal szemben.

A MECE ráadásul erős pozíciókkal rendelkezik Dél-Lengyelországban, ahonnan a szomszédos Szlovákiában is van esélyük az ott tervezett infrastrukturális fejlesztésekbe beszállni. A lap emlékeztetett: a Duna Group a csehországi piacot is megcélozta, helyi és szlovák cégekben szerzett érdekeltségeket, de nem kizárt, hogy fel is vásárolja majd őket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom