Szijjártó majd' 2 millióért hajóztatta tavaly a Dunán a kollégáit

Zutyu 2021. szeptember 26. 08:49 2021. szept. 26. 08:49

Tavaly július 4-én sűrű napja volt Szijjártó Péter külügyminiszternek és ez nem volt olcsó az adófizetőknek sem. A politikus aznap rendőrségi helikopterrel járta meg a Budapest-Szekszárd távot, de előtte még meghajóztatta néhány külügyminiszter kollégáját a Dunán.

Tavaly szeptemberben derült ki, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az év július 14-én rendőrségi helikopterrel utazott Szekszárdra, ami azért tűnt túlzásnak, mert közúton is mindössze másfél óra alatt odajuthatott volna, de a politikus Dunakeszin lévő otthonából inkább helikopterezett, de előre küldte szolgálati Mercedesét is, hogy amikor megérkezik, legyen mivel közlekednie.

A politikus akkor időhiánnyal magyarázta az urizálását és kikérte magának, hogy szórakozásból helikopterezett volna. Azért kényszerült a politikus magyarázkodni, mert a szekszárdi Bodri Pincészetnél fényképezték le a rendőrségi járművel. A hvg.hu tavaly szeptemberben Szijjártó sűrű napjának programjáról ezt írta:

Július 14-én Szijjártó Péter előbb Budapesten bejelentette a Lidl 35 milliárd forintos beruházását, amely 400 új munkahelyet teremt, majd Budapesten hivatalos látogatásra, Dunakeszin pedig munkaebédre fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert, ezt követően Tolnára utazott, ahol bejelentette a Fastron Hungária Kft. 564 millió forintos beruházását, amely 217 munkahely megőrzését teszi lehetővé. Végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt tíz Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal.

A politikus tehát nem Tolna megyében kezdte a napot, hanem a Bem téri irodájában, ahol találkozott az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminiszterrel, arról pedig a Facebook-oldala tanúskodik, hogy hajókirándulásra vitte külügyminiszter kollégáit a Dunán. A videó szerint valahol a Batthyány tér környékén szálltak be a hajóba és a Megyeri hidat is érintve, a Margitszigeten szálltak ki a luxus yachtból. Most a Hírklikk megtalálta, mennyibe is fájt a külügyminiszter jópofizása. Egészen hajmeresztő összegbe, majdnem 2 millió forintba került a legfeljebb negyven perces program. A szerződéslistán így szerepel az esemény: “A Külgazdasági és külügyminisztérium magas rangú vendégeinek hajóval történő szállítása 2020. július 14-én”. A szerződést a Hajó Szervíz Kft-vel kötötték és a cég 1 millió 873 ezer 250 forintról állíthatott ki számlát.

Azért furcsa ez az összeg, mert egyszerű kereséssel jóval kedvezőbb áron lehet a Szijjártó videójában szereplő minőségű luxus yachttal akár nívósabb programot is szervezni. Igaz, a videón nem látszik, milyen ellátásban részesültek a tárcavezetők, de nagy lakoma nem lehetett, mivel a hajózás utáni munkaebéd Szijjártó dunakeszi házában volt a hivatalos program szerint. Egyszerű kereséssel több olyan hajót is találni, ami óránként 80 ezer forintért bérelhető személyzettel együtt és ha a nagyon exkluzív menüt kéri az ember, az sem közelíti meg a majd' 2 milliós hajókázás árát.

Ez a tavaly júliusi dunai yachtozás még azelőtt volt, hogy Szijjártó Péter lebukott volna Szijj László luxus hajóján a Lady MRD nevű yacht fedélzetén. Most a napokban azzal került a hírekbe a külügyminiszter, hogy Pozsonyba is két repülővel utazott, hogy a nagyobbikkal Amerikába utazhasson az ENSZ-közgyűlésére. Ez nem az első eset, hogy váltott repülőkkel közlekedik a világban a fideszes politikus.