Szijjártó Péter: komoly kritikák kereszttüzébe került a Béke Barátai csoport az EU-s külügyi tanácsban

HírKlikk 2024. október 14. 17:45 2024. okt. 14. 17:45

Komoly bírálatok kereszttüzébe került a Béke Barátai nevű ENSZ-országcsoport létrejötte az európai új külügyi tanács ülésén, de Magyarország továbbra is erősen támogatja a kezdeményezést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülést követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a találkozó résztvevőinek komoly kritikák kereszttüzébe került a Béke Barátai csoport létrehozása.

„Itt fogadtam arra, hogy majd személyeskedés is történik, de úgy látom, hogy mivel nem az egyetlen európai uniós tagországként, hanem Franciaországgal együtt vettünk részt az alakuló ülésen New Yorkban, így mindenki próbált lekerekítve fogalmazni. A franciáknak nekirontani azért bátorság kell, és ezt úgy látom, többen nem tudták összegyűjteni" – mondta.

„Tehát így aztán csak a Béke Barátai csoportot általában kritizálták. Volt, aki azt mondta, hogy harcolni kell a Béke Barátai csoport ellen, ami azt hiszem, hogy tényleg most már mindennek a teteje" – tette hozzá.

Majd leszögezte, hogy Magyarország továbbra is határozottan támogatja a csoport létrehozását az ENSZ-ben, és készen áll a közös munkában való részvételre.

„Azt, ahogy ezt a nyilatkozatot gondoljuk, elfogadta ez a csoport, mondván, hogy a területi integritást, a szuverenitást, az ENSZ Alapokmányát is tiszteletben kell tartani, orvosol minden olyan kritikát, amelyet korábban az európai barátaink ezzel kapcsolatban felsorakoztattak".

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy ismét erős volt a nyomás, hogy az Európai Békekeretből fizessenek ki hatmilliárd eurót az Ukrajnába fegyvereket szállítónak.

„Mi ezt továbbra sem engedjük" – húzta alá.

Valamint kifejtette, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője előállt egy javaslattal, amely értelmében mindezt szabad alapokra helyezné. Ezt üdvözölte, és leszögezte, hogy Magyarország rég szorgalmazza, hogy senkit ne akarjanak olyan döntésbe belekényszeríteni, amiben nem akar részt venni.

„Tehát jeleztem is a főképviselőnek, hogy mi az önkéntes alapokra való átállást támogatjuk, mire ő megjegyezte, hogy akkor innentől kezdve már nem Magyarországot lehet vádolni azzal, hogy az Európai Békekeretből nincsenek gondok. Ebben a történetében igaza van, hosszú idő után valamiben egyet tudtunk érteni " – fogalmazott.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom