Szijjártó szereptévesztése

Dr. Dávid Ferenc       2021. július 11. 16:50 2021. júl. 11. 16:50

„Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése” – kommentálta Szijjártó Péter az Európai Labdarúgó-szövetség szigorú – a Népstadiont három meccsre zárt kapukra kényszerítő – ítéletét.

Indításként csak annyit jegyzek meg, hogy furcsállom Szijjártó durva kirohanását, hiszen néhány nappal ezelőtt éppen ő nyilatkozta, hogy „rendkívül káros és veszélyes, amikor összekeverik a sportot a politikával”. Erre most pont ebbe a bűnbe esik, hiszen Magyarország külgazdasági és külügyminisztereként (államunk közszolgájaként) durván minősít egy nemzetközi sportági szakszövetséget, illetve annak döntését.  Az Európai Labdarúgó-szövetségben van magyar képviselet (nem is akármilyen), mivel az UEFA egyik alelnöke a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, dr. Csányi Sándor. Semmi nem indokolja, hogy egy szurkolónak „álcázott” miniszter belebeszéljen a „nagyok” dolgába. Szijjártó maradjon a kaptafánál, és továbbra is (?) igazgassa külügyeinket. Lehetőség szerint az ország érdekeinek megfelelően.

Szijjártó bizonyára sok tapasztalatot szerzett a kommunista érában, hiszen a rendszerváltás időszakában már 12-13 éves srác volt, így hát pontosan tudja, hogy miként üzemelt az átkos – 1990. előtti – szisztéma. Ami viszont érdekesebb, hogy miniszterünk azt állítja: az UEFA az ítéletet bizonyíték nélküli, besúgó feljelentésre alapozta. Nos, ez szemen szedett hazugság, hiszen a Magyar Labdarúgó-szövetség tételesen felsorolja az elfogadhatatlannak ítélt nézőtéri megnyilvánulásokat és a tárgyi bizonyítékokat.  Az alábbiakban az MLSZ hivatalos közleményéből idézek:

„A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás" esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott 3 éven belül „Rasszizmus és diszkrimináció" vétsége miatt 2019. márciusában és 2019. szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

A Fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelemi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország-Portugália

– „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt).

– „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt).

b) Magyarország-Franciaország

– Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt).

– „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt).

c) Németország-Magyarország

– „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt).

– „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt).”

A citált szövegrészből megtudható, hogy

 – nem először fegyelmezetlenkedtünk, hiszen nézőtéri rasszizmus vétsége miatt már korábban is megdorgált bennünket az UEFA;

 – igenis vannak terhelő bizonyítékok, képi és hanganyagok;

 – Szijjártó Péter nem mondott, nem írt igazat, ami nem szép egy szurkolótól, még akkor sem, ha miniszter.

Bejegyzésének utolsó mondatában az UEFA döntést hozó testületét sértegeti a vezető magyar diplomata: „Az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!”

Szijjártó ostoba és igaztalan megnyilvánulása sajnos azt igazolja, hogy Magyarország külgazdasági és külügyminisztere még mindig nem érti a történet lényegét, és semmit nem tanult az esetből. És, hogy ki a szánalmas és ki a gyáva? Szerintem az, aki nem mer szembenézni a tényekkel és a megérdemelt büntetéssel. Sárga lap után piros lap következik. Mert ez ilyen egyszerű!