Szlávik János figyelmeztet a Pekingben történtekre

HírKlikk 2020. június 17. 18:33 2020. jún. 17. 18:33

„Senki ne gondolja, hogy lesz egy olyan oltóanyagunk, ami száz százalékban meg fogja akadályozni a járvány terjedését” – nyilatkozta Szlávik János infektológus az ATV Start műsorában. A Szent László Kórház főorvosa beszélt az oltóanyagokról és felhívta a figyelmet a Pekingben történtekre.

Több országban dolgoznak a koronavírus-vakcinán és már van is tíz olyan készítmény, amit embereken tesztelnek. Ezt a hírt kommentálta Szlávik János az ATV Start műsorában. Szerinte még nem biztos, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszere lesz a nyerő, hiába érkezhet belőle az év végéig 400 millió adag Európába. Azt azonban a főorvos is valószínűnek tartja, hogy ez lesz az első készítmény, amit nagyobb csoportokon tesztelnek majd.

Szlávik úgy véli, az a probléma, hogy nem beszélnek arról, hogy ezek az oltóanyagok nem feltétlenül fogják megakadályozni a vírus terjedését, hanem csak a betegség súlyosságát enyhítik – ezzel csökkentve a halálos áldozatok számát. A vírus ettől függetlenül megmaradhat.

„Senki ne gondolja, hogy lesz egy olyan oltóanyagunk, ami száz százalékban meg fogja akadályozni a járvány terjedését” – nyilatkozta a főorvos, majd hozzátette, fontos, hogy az emberek betartsanak bizonyos biztonsági intézkedéseket azért, hogy megállíthassuk a terjedést.

Az infektológus felhívta a figyelmet a Pekingben történtekre, ahol a vírus eltűnése után két hónappal alakult ki újabb gócpont és hirtelen százan betegedtek meg. Úgy véli, nekünk is fel kell készülnünk egy ilyen helyzetre azért, hogy gyorsan tudjunk reagálni.

Forrás: atv.hu