Szlávik: még nem lehet kijelenteni, hogy az Omikron veszélyesebb az előző variánsoknál

HírKlikk 2021. november 29. 20:00 2021. nov. 29. 20:00

Az infektológus leszögezte, hogy a koronavírus új változata gyorsabban terjed emberről emberre, mint a korábbi variánsok, de úgy tűnik, hogy a klinikai tünetei enyhébbek.

„Bár az Omikron-vírusvariánst alig néhány hete ismerték fel, de Dél-Afrikában máris beindított egy újabb járványhullámot” – magyarázta a TV2 reggeli műsorában Szlávik János.

Az infektológus szerint aggasztó, hogy egy nagyon könnyen terjedő változatról van szó, de az eddigi tapasztalatok szerint enyhébb klinikai tüneteket produkál, mint a korábbi változatok. Jelenleg az ismert, hogy az új variáns általános vírusfertőzés tüneteket produkál: fejfájás, ízületi fájdalom, hihetetlen gyengeség, de nem jár köhögéssel, nem jár légszomjjal, nem jár ízérzésvesztéssel, tehát mások a tünetek, és úgy tűnik, hogy gyengébb.

„Meg kell várni, hogy Európában hogy alakulnak majd a klinikai jelek, és akkor lehet erről következtetéseket levonni. Még nem lehet kijelenteni, hogy veszélyesebb vagy nem veszélyesebb” – mondta Szlávik és hozzátette, hogy szerinte elkerülhetetlen, hogy az Omikron-vírusvariáns Magyarországon is megjelenjen.

„Nem hiszem, hogy megússzuk, hiszen Ausztriában is már fölfedezték” – fogalmazott.