Talán inkább a józan ész…

Vasvári G. Pál 2021. január 17. 18:00 2021. jan. 17. 18:00

Megy ám az izmozás a Facebookon! Orbán Gáspár 40 millió forintnyi közpénzen abszolvált brit (Sandhurst) elit képzése örvén elharapódzott a hazai politikusok közötti kihívásos üzengetés. A „férfias bizonyítás” terepe felettébb műfaj-gazdag: eddig szóba jött a katonai felkészítés és szolgálat, azután egy három hetes alapkiképzés, majd a szigetkör-futás és a fogathajtás is. Nekünk azért volna jobb ötletünk…

Németh Szilárd (Fidesz) kezdte az odamondogatós keménykedést: katonai kiképzésre és szolgálatra invitálta Fekete-Győr Andrást, miután ő nyilvánosan kifogásolta a kormányfő fiának felettébb húzós, minisztériumi költségvetésből finanszírozott brit ösztöndíját.  

Budai Gyula (Fidesz) nyomban rátett még egy jókora szeneslapáttal, és a tőle megszokott cizelláltsággal, „kussolást” javasolva fejtegette: szerinte még az alapkiképzés három hetét se csinálná végig a Momentum elnöke.

Fekete-Győr (Momentum) persze nem kussolt, ettől meg pláne nem. Vette a lapot és felszólította „csinovnyik” kihívóit, hogy mérkőzzenek meg inkább a szigetkör lefutásában, s aki lemarad, az végezzen egy hónapig közmunkát.

Amit Budai Gyula egyrészt az erőfitogtatás műfajváltása miatt értetlenkedve fogadott, másrészt ő is nyomban új műfajváltást ajánlott: legyen futás helyett „kettes” (sic!) fogathajtó verseny, mert az „hagyomány őrző” (sic!) magyar sport, ugyanis „szlalomozni kell a selybák között”.

*

Momentán (vasárnap délután) épp itt tart a kihívásos licitálás. Szavakban csupán.

Ami a tetteket illeti, nekünk azért talán lenne jobb javaslatunk. Mély meggyőződésünk szerint, ugyanis nem az a politikus dolga, hogy a sárban hasalva, fegyverrel rohamozva, futva vagy akár kettős fogatot hajtva bizonyítsa: képességei alapján igazán méltó az országos ügyek felelősségteljes intézésére.

Persze azt, hogy az illető mennyire felelősségteljes, csak azután bizonyíthatja – már ha egyáltalán tudja –, hogy hatalmat kap. Ám egyeseknek ez még azután sem sikerül; sajnos nem igaz, hogy „akinek az Isten hivatalt ád, annak eszet is ád hozzá”…

Hanem a bölcs politikus legfőbb képességének meglétét – mert ugye kellő intelligencia nélkül igencsak bajos lehet a köz érdekében jó döntéseket hozni – bárki megméretheti. Ha van már hivatala, ha nincs. Mi több: egy korrekt (és persze nyilvánosan ellenőrzött, mert ugye a bizalmat előbb ki kell érdemelni) online versengésben össze is mérheti a saját intelligenciáját vetélytársaiéval. Például itt. Az oldalt üzemeltető Mensa HungarIQua tagjai az érintettek kérésére bizonyára szívesen vállalják egy efféle verseny megszervezését és szakértő felügyeletét.

Szóval, rajta! Erőfitogtatás, szájkarate helyett inkább hallgassanak végre egyszer az eszükre! Vagy legalább a miénkre…