Tanítanék: pályázat, akció, szolidaritás

Millei Ilona 2023. július 17. 14:30 2023. júl. 17. 14:30

Szolidaritási Akció pályázatot hirdetett a Tanítanék Mozgalom. Az akció azoknak szól, akik úgy érzik, ezekben a hónapokban több időt és energiát tudnak fordítani az oktatási mozgalomra, akciót szervezni a tanárokért. A pályázat keretében minden ötletet maximum 200 ezer forinttal támogatnak. A sztrájkalapból a 2022-es és 2023-as tiltakozások idején több mint 2000 pedagógust tudtak támogatni. Minden pedagógus részesült a bérkiegészítésből, amennyiben igényelte.

A Szolidaritási Akció pályázat lehetőség tanárok, diákok és szülők számára, hogy a Tanítanék segítségével szolidaritási akciót szervezhessenek az oktatás ügyéért. A mozgalom ezzel szeretne motiválni mindenkit, hogy tegye meg az első lépést az oktatás ügyéért. Úgy vélik, egy szolidaritási akció, lehet bármilyen kicsi vagy nagy volumenű, mindenképpen fel tudja hívni a figyelmet a mozgalom követeléseire, inspirálhat a cselekvésre, a szorult helyzetben lévő tanárokat pedig minden akció bátorítja és kitartásra ösztönzi. A pályázatról bővebben itt olvashatnak.

A Tanítanék mélyen hisz abban, hogy az oktatás mindannyiunk ügye, és a mozgalom egyben a szolidaritás elkötelezettje is. Épp ezért hozta létre 2022 tavaszán – az Oktatással a Demokráciáért Alapítvánnyal együttműködésben – az egyre erősödő munkabeszüntetési mozgalmakhoz kötődően a Sztrájkalapot.

Az volt a céljuk, hogy pótolni tudják a tiltakozó pedagógusok bérét. A 2022-es és 2023-as tiltakozások idején több mint 2000 pedagógust tudtak támogatni, és minden pedagógus részesült a bérkiegészítésből, amennyiben igényelte.

A Tanítanék szerint a Sztrájkalap egy olyan eszköz, amivel a pedagógusok többen és erősebben tudnak fellépni a döntéshozókkal szemben, hiszen biztonságban érezhetik magukat. Ha pedig tudják, hogy anyagilag biztonságban vannak, megéri a tiltakozás. A Tanítanék a Sztrájkalappal is szeretné kifejezni a tanárok felé, hogy nincsenek egyedül, mögöttük állnak és támogatják kiállásukat. A Sztrájkalap maga is a tiltakozás egy eszköze, hiszen a tiltakozó pedagógusok akkor igazán erősek, ha a tiltakozásuk fenntartható, és egészen a győzelemig ki tudnak tartani.

Ezen kívül a Tanítanék egy online és anonim akciót  is elindított, amiben arra kérte a pedagógusokat, írják meg, hogy az igazgatóság tagjai, vagy a tankerület mivel fenyegetett, vagy mivel próbálta megakadályozni, hogy részt vegyenek az oktatási megmozdulásokban.

Az alábbiakban két történetet közlünk egy olyan pedagógustól, akiknek nehéz volt megküzdenie azokkal a reakciókkal, amiket a tiltakozások miatt kap. 

„Nem tiltottak meg semmit, de eléggé ki vagyunk nézve ezeken a napokon. Kockás ruhában, civil mozgalmak logóit, kitűzőit viselve megyünk, zászlókat rakunk ki. A zászlót múltkor valaki ellopta/eltüntette, a vezetőség a transzparenseket, molinókat leszedette, csak a demonstráció idejére lehetett kint – nem erőszakkal és nem is durván, de erősen sugalmazva, hogy nem szimpatizálnak vele, ha több napig kint van. Az egyik kormánnyal szimpatizáló tanár kolléga szerint ízléstelenné tette a molinóink látványa az iskolai utcafrontot.... Kifejezetten nem a direkt diktatúra és parancsolás megy nálunk, ebben rugalmas és elfogadó a vezetőség, ezt a jogunkat meghagyják, nem csorbítják. Inkább a lélekre hatás jelenik meg véleményem szerint jobban, az esetleges meggyőzés, visszalépésre késztetés. A sztrájkok okán ilyen nem volt, azt hagyták rendben menni. Amikor erősebb eszközhöz akartunk az engedetlenséggel nyúlni, akkor volt már határozottabbnak mondható fellépés ellene. Nem tiltották meg azt sem, de nagyon kérték, hogy ne tegyük.”

Egy másik pedagógus azt írta: „Nem konkrét fenyegetés történt, de az intézményvezető erősen nyomatékosította, hogyha a polgári engedetlenség eszközét választom, akkor a testület és a vezetőség a továbbiakban nem tud egyetemi tanulmányaimban támogatni (az egyetemi kötelezettségeimmel kapcsolatban táppénzre vagy fizetés nélküli szabadságra kell mennem).”

Végül azoknak a tanároknak is tanácsot adnak, akik nem tudják, hogyan tovább.

Arra figyelmeztetnek, mivel a munkavállaló felmondása esetén végkielégítés nem jár, így (anyagilag) érdemes kivárni a szeptembert. Akkor kell majd (15. és 29. között) írásban nyilatkozni egy tájékoztató után, hogy vállalja-e a munkáltató által felkínált státuszváltozást a pedagógus. Ekkor a ledolgozott évei függvényében 1, 2 vagy 3 havi bérnek megfelelő végkielégítésben részesülhet a távozó.

Egy jótanáccsal is szolgálnak. Ha valaki már teljesen elviselhetetlenné tartja a helyzetét, akkor mondjon fel most, amennyiben talált már új munkahelyet, ami jobban fizet, mint a pedagógusi munka. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom