Tavaly 979 orvos és fogorvos kért külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt

HírKlikk 2019. július 24. 17:00 2019. júl. 24. 17:00

Összesen 979 orvos és fogorvos kért tavaly külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt. Az orvosok között ötvennel csökkent, a fogorvosok között viszont nőtt a külföldi rendeléshez igazolást igénylők száma – írja a Világgazdaság.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatósága több mint kétéves csúszással a napokban hozta nyilvánosságra az orvosok migrációs statisztikáit. Eszerint 2018-ban kevesebb orvos keresett munkát külföldön, mint 2017-ben.

A elvándorlás csökkenése Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint annak is betudható, hogy az elmúlt években voltak pozitív döntések az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban, és többlépcsős béremelés történt a szakdolgozók és az orvosok esetében is. Hozzátette, hogy ettől függetlenül még mindig nemcsak a nyugati országoktól, hanem a V4 átlagától is el vagyunk maradva.

Az ÁEEK statisztikái szerint az orvosok leggyakrabban németországi és egyesült királyságbeli munkavégzéshez kérnek hatósági bizonyítványt. Tavaly 743-an mentek külföldre dolgozni, főként valamelyik európai uniós ország kórházába, 52-vel kevesebben, mint 2017-ben, és 243-mal kevesebben, mint 2010-ben.

Via: vg.hu