Terrortámadás Bécsben

HírKlikk 2020. november 3. 06:13 2020. nov. 3. 06:13

Legalább tizenöt ember sérült meg, és halálos áldozata is van a hétfő este Bécsben történt terrortámadásnak. A támadók közül egyet lelőttek, a társa, vagy társai ellen hajtóvadászat zajlik. A bécsieket kérik, maradjanak otthon, a gyerekeknek kedden nem kötelező iskolába menniük. Csehország ellenőrzést vezetett be az osztrák határon.

Fegyveresek nyitottak tüzet járókelőkre és szórakozó vendégekre hétfőn este nyolc óra körül Bécs belvárosában, egymás után legalább hat helyszínen. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki és lezárta a környéket, majd átfogó akcióba kezdett – írja tudósításában a hvg.hu.

Karl Nehammer belügyminiszter éjjel egykor tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy járókelő meghalt a támadásban, egy támadót pedig lelőttek, és legalább egy fegyveres még szökésben van. 

Kórházi források szerint, tizenöt ember megsebesült, köztük többen súlyosan. Éjfél után a Die Presse azt írta, hogy a megölt terrorista holtteste még mindig a Ruprechtskirche előtt fekszik, körülötte lőszerek, és elképzelhető, hogy egy robbanó öv. A helyszínen emiatt tűzszerészek dolgoznak. 

Hétfőn este Ausztriában sok helyen tartottak búcsúbulikat, vacsorákat, mert keddtől több korlátozás is életbe lépett a járvány miatt. Több étteremben bent ragadtak a vendégek, mert a támadások során bezárkóztak, utána pedig nem hagyhatták el a helyiséget. 

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak otthon, vagy ha az utcán vannak, keressenek menedéket, és ne használják a tömegközlekedést. Azt is kérik a lakosoktól, hogy ne osszanak meg fotókat, illetve videókat a támadásról a közösségi felületeken, inkább töltsék fel a rendőrségi felületre, a https://upload.bmi.gv.at oldalra. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszataszító terrortámadásnak minősítette a történteket, és azt ígérte, a rendőrség határozott lépéseket fog tenni a támadás elkövetői ellen. Azt is elmondta, hogy a rendőrök egy terroristát már ártalmatlanítottak. Azt ígérte, nem fogják engedni, hogy a terrorizmus megfélemlítse őket. Közölte azt is, hogy Bécsben a katonaságot is bevetik, hogy biztosítsák a biztonságot. Kedden mindenesetre a gyerekeknek nem muszáj iskolába menniük Bécsben, de ügyelet azért lesz az iskolákban azoknak, akikre otthon nem tudnak vigyázni.

Az első hírek arról szóltak, hogy az egyik bécsi zsinagóga körül kezdődött a lövöldözés, így felmerült, hogy a zsidó hitközség lehetett a célpont, de a Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. Az ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Emanuel Macron francia államfő Twitter-üzenetében szolidaritásáról biztosította Ausztriát. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel belga kormányfő és Boris Johnson brit kormányfő is együttérzéséről biztosította az osztrákokat. Ugyanígy tett Andrej Babis cseh kormányfő is. Csehország egyúttal bevezeti a szúrópróbaszerű határellenőrzést az Ausztriából érkezőknek.

Forrás: hvg.hu