Tiltakoznak a nyugdíjasok Nagy Márton terve ellen

HírKlikk 2024. augusztus 31. 15:10 2024. aug. 31. 15:10

​​​​​​​A tervezett lépés nagymértékben elbizonytalanítja a nyugdíjcélú megtakarítókat, hitelteleníti az öngondoskodásra buzdító intézményeket és szakértőket, jelentősen eltávolítja a fejlett világban kialakított és gyakorlattá vált, három pilléres nyugdíjrendszer bevezetésének az esélyét. Így reagált a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tervére.

Mint az Mfor emlékeztet rá, Nagy Márton felvetette, hogy adókedvezményt kellene adni azoknak, akik megtakarításaikat vagy annak egy részét lakásvásárlásra vagy -építésre fordítanák. A tárca részleteket nem közölt, de – emlékeztet rá a portál –  a miniszter már jó ideje nehezményezi, hogy a lakosság túl sok jövedelmet fordít megtakarításokra, és túl keveset fogyasztásra, így nem pörgeti a gazdaságot és az adóbevételeket.

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a kormány Gazdasági Kabinetje arra készül, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtögetett megtakarításokat, a biztonságos időskor fedezetét, a jelenlegi kormányzat rövidtávú célok fedezetére kívánják fordítani” – reagált a tervre a nyugdíjasok egyesülete. Mint hozzátették: azt tervezik, hogy az aktív időszakban félretett, a méltányos időskor elősegítése céljából összegyűjtött összeget a jelenlegi fogyasztásra fordítsák.

Az Európai Unió és a magyar kormány megállapodott abban, hogy 2025. március 31-ig egy új nyugdíjtörvény hatálybalépését biztosítják – emlékeztet a közlemény. Hozzáteszi: a majdani igazságosabb és fenntarthatóbb nyugdíjtörvény egyik pillére lenne a most jelentősen megnyirbálni tervezett önkéntes nyugdíjpénztári struktúra.

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom