Tisztességes bokszmeccsre készül az ellenzék 

Sebes György 2021. március 2. 17:35 2021. márc. 2. 17:35

Kétfordulós előválasztással készül nyár végétől az ellenzék a jövő évi parlamenti választásra. A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, az LMP, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd sok részletről már megállapodott, de ebben a hónapban még folytatják az egyeztetéseket. A miniszterelnök- és a képviselő-jelölteknek etikai kódexet is alá kell írniuk, ha indulni akarnak.

Ha úgy tetszik, eldördült a képzeletbeli – és előzetes – startpisztoly. A jövő évi parlamenti választáson együtt induló hat párt megállapodott az előválasztás részleteiről. Már tudják tehát, hogy augusztus 23-ra kell készen állniuk, mert hivatalosan akkortól győzhetik meg a választókat. Azzal is tisztában vannak, hogy az egész procedúrát pontosan két hónap alatt zavarják le, hiszen október 23-áig minden kérdést el akarnak dönteni. 

Vannak persze, akik nem várták meg az előzetes startpisztoly dörrenését sem. Néhányan úgy érezték, nem kezdhetik elég korán a kampányt. Így aztán már van három reménybeli miniszterelnök-jelölt. Előbb a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter jelezte, hogy indulni kíván a posztért, aztán csatlakozott hozzá két pártelnök, Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum). Utóbbi pedig már konkrét terveket is ismertetett arról, mi történne, ha ő és/vagy az ellenzék győzne több mint egy év múlva. Ráadásul a Momentum – feltehetően nem véletlenül – még tovább bonyolította az előkészületeket, amikor közölte, hogy Szekszárd helyett Zuglóban indítja Hadházy Ákost. Vagyis komoly csatára kívánja késztetni az MSZP-t, amelynek 2018 óta ott egyéni körzetben megválasztott parlamenti képviselője van, Tóth Csaba személyében.

Minden bizonnyal emiatt tartotta szükségesnek a szocialisták pártigazgatója, hogy az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondja, ha már küzdősportok közül kell választani, akkor ők kocsmai verekedés helyett tisztességes bokszmeccset szeretnének. Feltehetően mindenütt, hiszen az is eldőlt, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás. Ahhoz, hogy ezen bárki – vagyis akár egy civilek jelölt is – elindulhasson, a képviselői poszthoz 400, míg a miniszterelnök-jelöltséghez 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése szükséges. A versenyszabályzat azonban még alakulhat, az erről szóló etikai kódexről ebben a hónapban is többször egyeztet a hat párt. A jelölteknek aztán alá kell írniuk a nyilatkozatokat, de Molnár Zsolt szerint a kampány alatt nem elkerülhetők a „kisebb-nagyobb könyöklések". 

Mindez annál is érdekesebb, miután az előválasztás lezárulta és az eredmény kihirdetése után az addigi ellenfeleknek egymás támogatóivá kell válniuk. A pártok választási szakemberei ezért már most arra hívják fel a figyelmet, hogy az előválasztásnak is főleg arról kellene szólnia, miképpen akarják átalakítani a jelenlegi rendszert, nem pedig egymás támadásáról. Mindenki tisztában van azonban azzal, hogy vékony jégen táncolnak az érintettek. Könnyebb ugyanis a másik gyengéiről beszélni, mint komoly érvekkel meggyőzni a reménybeli választókat. Márpedig a fő cél az, hogy már az előválasztáson maguk mellé állítsák mindazokat, akiket még lehet és a jövő évi voksolásig ne is engedjék el őket. Márki-Zay Péter nemrég úgy fogalmazott, az ellenzék ugyan kifele nagyon helyesen egységes, de belül komoly viták, nézeteltérések, különbségek vannak. Ha azonban ezek az ellentétek kikerülnek a nyilvánosság elé, az biztosan gyengíti a pozícióikat. 

A jelenlegi legnagyobb – és a későbbiek szempontjából meghatározóvá váló – kérdés, hogy ki lesz az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje. Három lehetséges indulót már említettünk, de van egy negyedik is, mégpedig Pálinkás József, a nemrég általa alapított Új Világ Néppárt elnöke, aki ugyancsak bejelentette, hogy szívesen lenne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Amennyiben a várakozásnak megfelelően, Karácsony Gergely elindul a posztért, akkor nagy valószínűséggel meg is nyeri az előválasztást. Ez rossz hír a Fidesznek, mert a főpolgármester népszerűségét – megannyi próbálkozás ellenére – nem sikerült jelentősen csökkenteniük a 2019 őszi önkormányzati választás óta. Ez pedig azt jelenti, hogy Orbán Viktor komoly kihívója lehet majd. Amúgy is új helyzetet eredményez, ha az ellenzék felsorakozik egyetlen politikus – akár Karácsony, akár bárki más – mögé. Ilyen az utóbbi évtizedben nem fordult elő és a Fidesz nem kis részben az ellenzék megosztottságának – na meg persze az átalakított választási törvénynek is – köszönhette többszörös jelentős győzelmét. 

Most viszont a jelenlegi hatalomnak mindenképpen újfajta kihívással kell szembenéznie. Az ellenzéki összefogás arra kényszeríti őket, hogy egy hozzájuk hasonló nagy tömbbel küzdjenek meg. Ezzel persze már hosszú ideje tisztában vannak, és jól láthatóan igyekeznek éket is verni a hat párt közé. Ennek jele a folyamatos gyurcsányozás, valamint az, hogy oltás-ellenesnek próbálják beállítani a velük szembenállókat. Pontosan tudják ugyanis, hogy az érintetteket mindennél erősebben összetartja a remény, miszerint együtt leválthatják Orbán Viktort. Ráadásul ez még sok olyan embert is melléjük állíthat, akinek elege van a nemzeti együttműködés mostani rendszeréből. 

Rengeteg bizonytalanság, kérdés és kétség van még az ellenzéki összefogás és a most meghirdetett előválasztás körül. De az is biztos, hogy az ebben résztvevők sokkal előrébb tartanak, mint az utóbbi több mint tíz évben bármikor. Ha pedig a közös cél elérése minden más hatásnál erősebbnek bizonyul, akkor sikerrel vehetik fel a küzdelmet az uralkodó gépezettel.