Tisztul a kép a miniszterelnök-jelöltségi versenyben

HírKlikk 2021. június 17. 18:18 2021. jún. 17. 18:18

A Medián harmadszor is felmérte a jelöltek népszerűségét, és azt találta, hogy két hónap alatt mind a három élen álló politikus növelni tudta a támogatottságát az ellenzéki szavazók körében: Karácsony Gergely 7, Jakab Péter 3, Dobrev Klára pedig 4 százalékponttal.

Karácsony ezzel még mindig nem tudta behozni lemaradását Jakabbal szemben, bár a mért különbség már minimális. Dobrev Klára elutasítottsága csökkent, de az előválasztók egyharmada még mindig nem voksolna rá. A másik három jelöltnek kicsi a támogatottsága. 

Településtípusok szerint is megmérték, ki hol a legnépszerűbb. Jakab inkább a kisebb városokban és falvakban erős, Karácsony viszont nagyon vezet Budapesten és kissé a megyeszékhelyeken is. Dobrev leginkább a falvakban népszerű. Márki-Zayt és Pálinkást is inkább a nagyobb városokban kedvelik, míg Fekete-Győr nagyjából egyenlően népszerűtlen mindenhol (7-10 százalék között mozog az egyes településtípusokban).

Mindenesetre Pálinkás és Fekete-Győr esélyei folyamatosan csökkennek, támogatottságuk apad. Márki-Zay ugyan a legkevésbé elutasított jelölt a mezőnyben, ennek dacára ő sem áll fényesen. Vagyis várhatóan Jakab, Karácsony és Dobrev közül valamelyik nyeri a kétfordulós előválasztást.

HVG megbízásából a Medián azt kutatta, hogy a bizonytalanok és kormánypártiak kit tudnának tolerálni a mezőnyből. Karácsony vezet e téren 10 százalékkal, Jakab 9, Pálinkás 7, Dobrev 5, Márki-Zay 4, Fekete-Győr 1 százalékot kapna.