Több magyar városban is megszüntetik a választókerületeket

HírKlikk 2023. október 20. 07:30 2023. okt. 20. 07:30

Nemcsak Budapesten jut kevesebb képviselőnek mandátum a jövő júniusi önkormányzati választáson, több vidéki városban is megszüntetnek egyéni választókerületeket a lakosságszám csökkenése miatt.

 Van, ahol magát a választókerületi rendszert is el kell törölni, máshol pedig a nulláról rajzolnak újakat – írja a TelexNemzeti Választási Iroda közleményére hivatkozva.

Miután a hét elején kiderült, hogy Budapesten öt kerületben (I., V., XI., XIV. és XV.) csökken a képviselő-testület létszáma, az NVI közzétette az egész országra vonatkozó adatokat.

törvény szerint a tízezer fő alatti településeken egyéni listás rendszer van, ami azt jelenti, hogy a választók annyi jelöltet jelölhetnek be a szavazólapon, ahány tagja van a képviselő-testületnek. A tízezer fő feletti településeken pedig a képviselő-testület nagy részét egyéni választókerületekben választják meg, míg a kisebbik része kompenzációs listáról jut mandátumhoz.

A tízezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben a lakosságszám alapján dől el az is, hogy hány egyéni választókerület van, és emellett hány jelölt jut be kompenzációs listáról a testületbe.

Választási Földrajz gyűjtése szerint: Szegeden 20-ról 19-re, Miskolcon 19-ről 18-ra, Pécsen 18-ról 17-re, Győrben 16-ról 15-re, Szombathelyen 14-ről 12-re, Egerben 12-ről 10-re, Kazincbarcikán pedig 10-ről 8-ra csökken az egyéni választókerületek száma, így kisebbek lesznek a jövő októberben felálló új képviselő-testületek is.

Hét településen 10 ezer alá csökken a lakosság száma, itt megszűnik a választókerületi rendszer, és csak listáról lehet bekerülni a képviselő-testületbe: Celldömölkön (Vas vármegye), Csornán (Győr-Moson-Sopron), Kapuváron (Győr-Moson-Sopron), Mezőberényben (Békés), Nagyatádon (Somogy), Sarkadon (Békés) és Szigetváron (Baranya). Mind a hét településen 3-3 fővel csökken a képviselő-testület létszáma.

Azokon a településeken, ahol a legutóbbi önkormányzati választás óta nőtt a lakosság száma, és átlépték a tízezres határt, listás szavazatok helyett nyolc választókerületi jelöltre lehet voksolni. Ide tartozik: Balatonalmádi (Veszprém vármegye), Csömör (Pest), Ócsa (Pest) és Tárnok (Pest).

Forrás: Telex