Ujhelyi: tarthatatlan, hogy több mint huszonötezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből

HírKlikk 2020. július 11. 15:41 2020. júl. 11. 15:41

Azután, hogy az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a közegészségügyi stratégiáról szóló állásfoglalást és benne az MSZP által szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, a párt EP-képviselője országjárásra indul, hogy személyesen kérje ki az érintett önkormányzatok, szakmai- és civilszervezetek véleményét a megvalósításról – erről beszélt szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az egészségügyi koncepció egyik kidolgozója. Mint ismert, az Európai Parlament pénteken elfogadta azt a dokumentumot, amely tartalmazza – többek között – az MSZP politikusa által megfogalmazott javaslatokat is, például a minőségi egészségügyi ellátás minimumkövetelményeinek meghatározását és az ezzel kapcsolatos tagállami stressz-tesztek elvégzését.

Ujhelyi István a tájékoztatón emlékeztetett rá, hogy az alapkoncepció kidolgozásában nemcsak a Magyar Orvosi Kamara, de számos további magyar és európai, szakmai civilszervezet is segítette. Az MSZP képviselője hangsúlyozta, hogy a javaslat célja nem az egészségügyben érvényes kormányzati hatáskörök elvonása, hanem annak biztosítása, hogy egy erőteljesebb európai koordináció és egy megnövelt büdzsé, valamint konkrét minőségi követelmények segítségével, ugyanolyan szintű szolgáltatások legyenek minden uniós tagállamban. Ujhelyi szerint, tarthatatlan egyensúlytalanság és egyenlőtlenség van az egészségügyi rendszerek színvonala között, ezeket pedig mindenképpen csökkenteni kell a minőségi standardok bevezetésével.

„Tarthatatlan, hogy míg Németországban tizenkét ápoló jut ezer emberre, addig Magyarországon ennek csak a fele. Németországban háromszor kevesebb az esélye annak, hogy valaki akár halálos kórházi fertőzést kap, mint nálunk. Tarthatatlan, hogy több mint huszonötezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből és már több mint hétezer orvos hagyta el a magyar intézményeket. Ahogyan az is tarthatatlan, hogy egy szakmai jelentés szerint, nemrég volt olyan év, amikor legalább harminckétezer ember életét meg lehetett volna menteni egy jobb és időben cselekvő ellátórendszerrel, illetve hatékonyabb népegészségügyi beavatkozásokkal. Ez egy kisebb város lélekszáma” – fogalmazott Ujhelyi. Az MSZP európai politikusa kiemelte azt is, hogy Magyarország jelenleg az uniós átlag felét költi az egészségügyre, ami egyértelműen mutatja az ágazatért kizárólagos felelősséget viselő kormány hozzáállását.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón arra kérte a kormányt, hogy támogassa az Európai Egészségügyi Unió megvalósítását és például az elsők között végezze el azt a stressz-tesztet, amely megmutatja a magyar ellátórendszer gyenge pontjait. Az MSZP európai politikusa arra is felszólította a kormányt, hogy „ne zsaroljon” az uniós újjáépítési költségvetés kapcsán, hiszen ezzel veszélyezteti annak a közel tízmilliárd eurós büdzsének az elérését is, amelyet egészségügyi fejlesztésekre fordíthatnak majd a tagállamok.