Tordai nem tervezi, hogy a rekordbüntetés miatt óvatosabb lesz a parlamentben

HírKlikk 2021. május 6. 19:50 2021. máj. 6. 19:50

A Kövér László házelnök által rá kiszabott, több mint 8,2 millió forintos pénzbírságot négy egyenlő részletben vonják majd le a politikus havi illetményéből. A büntetést a Párbeszéd képviselője azért kapta, mert idén márciusban mobiltelefonnal a kezében próbálta szóra bírni Varga Mihály pénzügyminisztert az ülésteremben.

Tordai Bence a parlamentben a kormánypárti politikusokat gyakran kérdezi, amit sokszor videóra is vesz. Kövér László házelnök pedig rendszeresen bünteti súlyos milliókra az ellenzéki parlamenti képviselőket.

A négy gyerekem után járó adókedvezménnyel együtt valamivel több mint 110 ezer forintot utaltak – mondta a Blikknek Tordai Bence, akinek a családjával együtt át kell terveznie a kiadásokat. A lap megkérdezte, hogy a 2018-as parlamenti jegyzővé választása óta bruttó 1,9 milliós, 2021 márciusától pedig 2 milliós havi fizetéséből Tordai miért nem tudott félrerakni. A képviselő szerint adósságtörlesztésre ment el illetménye nagy része.

– Nem éltünk nagy lábon, de most be kell húzni a kiadásféket és megszorításokat kell életbe léptetnünk – tette hozzá. Tordai szerint hiába költöztek nemrég másik lakásba, az egy ideig nem lesz rendesen bebútorozva és bevakolva sem. Emellett minden halasztható kiadásról lemondanak, és nyaralni sem mennek.

Tordai nem tervezi, hogy a rekordbüntetés miatt óvatosabb lesz a parlamentben, már csak azért sem, mert teljesen kiszámíthatatlan, mikor és miért büntetik őket. – Korábban beterveztük egy-egy akciónál az esetleges bírságot, de most ez nem működött, mert olyanért kaptam, amiért nem jár büntetés, mivel én csak udvarias kérdéseket tettem fel Varga Mihálynak a választókerületét érintő elvonásokról – magyarázta a képviselő.