Totalitárius vonásokat mutat a magyar szabályozás

HírKlikk 2020. február 21. 19:50 2020. feb. 21. 19:50

Magyarország a kultúrában tevékenykedők tiltakozásai ellenére, mostantól „Kulturális Tanácsban” határozza meg, hogy mit lehet, és mit nem, és ennek hatásai a kiállításokra, egyetemekre és operai bemutatókra már ma is érzékelhetők – állapította meg a Süddeutsche Zeitung. Ez, továbbá a nacionalizmus az iskolákban, az udvari tájékoztatás a médiában és a kritikus színházi előadások hiánya totalitárius vonásokat mutat, egyben támadja a közös európai értékeink alapjait – hívja fel a figyelmet az írás.

Ókovács Szilveszter az operaház idei szezonját a kereszténység témájának szentelte – hozza fel példaként a cikk, amely részletezi a műsort, és megállapítja: ez alighanem Orbán Viktor kedvére való.

A december 11-én elfogadott jogszabályt ismertetve, a cikk rámutat, hogy annak célja „a nemzet jólétének aktív védelmezése”. A többi között kötelezi még a helyi és regionális színházakat is arra, hogy lényegében engedélyezésre a kormány elé terjesszék terveiket, mielőtt támogatást kapnának. E törvény alapján jött most létre a Nemzeti Kulturális Tanács – írta a szerző, aki ismertette a testület összetételét, valamint azt, hogy a tanács feladata, hogy „a kultúra irányítását szolgáló egységes kormánystratégiához szakmai alapot szolgáltasson”.  

A kultúrában tevékenykedők tiltakoztak, mert éppen a kultúra egységes irányításától tartanak. Orbán már 2018-ban bejelentette: ideje „a politikai rendszert egy kulturális érába beágyazni”, és az első kóstolópróbák hamar megjelentek – írta a szerző, részletesen felidézve egyebek között a gender-tanulmányok száműzését, és az Operaház „Billy Elliot” című előadásának a sorsát. A magyar pedagógusokat is nemzeti kurzusra akarják állítani – írta, és ismertette a Nat-ot érő bírálatokat.

Kararina Barleyt is idézi az írás. Az Európai Parlament képviselője kifejtette: Orbán most a többi intézmény után „el akarja távolítani az útból a szabad, kritikus magyarországi kultúra területét is”. Barley szerint a Kulturális Tanács a támogatásokat a kormány iránti hűségtől akarja függővé tenni. „Ehhez jön még a nacionalizmus az iskolákban, az udvari tájékoztatás a médiában, és a kritikus színházi előadások hiánya. Ez totalitárius vonásokat mutat, és támadja a közös európai értékeink alapjait” – mondta a képviselő.

A cikk végül emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlament képviselői január 20-án feltették az EU Bizottságának a kérdést, hogy a kultúrát szabályozó magyar törvény megfelel-e az EU alapvető jogok chartája alkotói szabadság alapvető elveiről szóló 11. és 13. cikkelyének, és hogy ha nem, akkor a bizottság szándékozik-e fellépni a jogszabály ellen. A válaszadás határideje három hét lett volna, de a bizottság reagálása még nem érkezett meg.