Tóth Bertalan: 2022-ben kormányváltást akarunk

HírKlikk 2019. november 21. 15:34 2019. nov. 21. 15:34

Az ellenzékivé vált települések új területeket jelentenek a Fidesszel szembeni politizálásra és kommunikációra – mondta a Népszavának adott interjújában Tóth Bertalan.

A szocialista politikus úgy véli, hogy a parlament eddig is pusztán az orbáni politika jóváhagyó szervezete volt a Fidesz kétharmadával, de nyilván nem fog változni, de önkormányzati szinten nyílt egy új politikai tér az ellenzék számára. „Ezt a kettőt össze kell kötni. Minden lehetőség, amit a parlamenti jelenlét még kínál, fontos, ezekkel pedig élnünk kell” – mondta a parlamenti munka jelenlegi értelmét fontolgató kérdésre.

A képviselőket megrendszabályozó törvénytervezetről viszont azt mondta, hogy anélkül is tudnak látványos akciókat szervezni, hogy azért büntetés járna, és lesznek is akciók, ahogy eddig is, egyeztetve az ellenzéki oldal többi pártjával. A pártelnök szerint az ellenzéki együttműködés addig sikeres, amíg meglepetést tud okozni, de fog is meglepetést okozni.

Tóth szerint lehetséges a 2022-es kormányváltás, amihez feltétlenül szükséges a már bizonyított ellenzéki szövetség fenntartása, amiben a baloldali, liberális és centrum párti erőknek egyaránt helye van. „Lássunk tisztán: az ellenzéki pártok közös ellenfele a Fidesz, és 2022-ben kormányváltást akarunk. Ezért a szűk pártérdekeket alá kell rendelnünk a közös céloknak, mert külön-külön egyik 10 százalék körüli párt sem fogja tudni felvenni a versenyt a Fidesszel. Ha nem egymás ellen küzdünk, hanem egyesítjük erőinket és valós választási és kormányzati alternatívát tudunk nyújtani egy tartós szövetségben, akkor képesek leszünk valódi kihívást intézni a Fideszhez” – vélekedett a politikus.

Tóth Bertalan azt is elmondta, hogy mélyítik az MSZP és a Párbeszéd szövetségét, koordinálnak a helyi önkormányzati munkában és összehangolják a szakmai munkát is. A pártelnök hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a jövő zöld és baloldali ezért új baloldali szövetséget építenek, amelyben a zöld gondolat is hangsúlyosan megjelenik, így reagálnak a XXI. század társadalmi kihívásaira.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati választással létrejöttek az ellenzéki hídfőállások, ami a szabad sajtó helyi megteremtéséből eredő kommunikációs előnyt jelent, amivel élni kell, mert így a valós hírek is eljuthatnak oda is, ahová eddig csak a Fidesz-propaganda hangja ért el. Emellett a „szabad városok együttműködésében” is nagy lehetőséget lát: „egy teljesen más hatalom-, államfelfogást, szociális modellt kell bemutatnunk. Azt gondolom, hogy Magyarországon esélyteremtő államra van szükség, mert a szegénység, az egyenlőtlenségek növekedése és a lecsúszás veszélye kritikus szintet ért el, valódi esély pedig akkor lesz, ha korszerű oktatást, magas szintű egészségügyi ellátást és szociális biztonságot teremtünk mindenki számára”.

A választási törvény esetleges újabb módosítását nem tartja meglepőnek a szocialisták elnöke, mint mondta: „az önkormányzati jogok csorbítása, a képviselői jogok korlátozása és a bíróságok elleni kormányzati fellépés ugyanis mind azt bizonyítja, hogy a Fidesz összezavarodott. Látszik, hogy a kormánypárt folyamatosan veszíti el a bázisait, csapkodnak és kapkodnak. Ha változtatnak a választási szabályokon, akkor arra a törvényre felkészülve fogjuk leváltani őket. Egy azonban biztos: ha az ellenzék hatalomra kerül, eltöröljük ezeket a jelenleg minket sújtó büntető szabályokat”.

Tóth Bertalan az interjút a 2022-es választásokra való felkészüléssel kapcsolatos gondolatokkal zárta. Úgy véli, minél több helyen kell előválasztást tartani, mert ez egy olyan kampánnyal is jár, ami aktivitásra tud bírni sok választópolgárt. A miniszterelnök-jelöltet mindenképpen, de minél több képviselőt is így kell kiválasztani – vélte a politikus, hozzátéve, hogy az MSZP helyi szervezetei már megkezdték a felkészülést az előválasztásra, a részletekben pedig meg kell egyezniük az ellenzéki pártoknak.