Tóth Bertalan: mi a fenét csináltak a balcsizáson kívül?!

HírKlikk 2020. november 16. 19:08 2020. nov. 16. 19:08

A kormány az emberek életével játszik, szégyelljék magukat! Miért nem koncentrálnak az emberek védelmére? – kérdezte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője a Parlamentben hétfőn, válaszában Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter napirend előtti felszólalására.

„Amit önök csinálnak, az játék a számokkal, de ami sokkal-sokkal tragikusabb, játék az emberek életével. Önök mindig statisztikai számokról beszélnek, de a statisztikai számok mögött emberek vannak. (…) Nagymamák, nagypapák, édesapák, édesanyák!”

Feltette a kérdést: „…mi a fenét csináltak a balcsizáson, a yachtozáson, az adriázáson kívül? Miért nem készítették fel az egészségügyet arra, ami most zajlik? (…) Miért nem tettek intézkedéseket, miért nem készítették fel az embereket?”

Azt mondta: ami most zajlik az országban, azt szeptemberben még a legrosszabb forgatókönyvként említették.

Rámutatott: hamis biztonságérzetet adtak az embereknek: Gulyás a Parlamentben „enyhe influenzáról” beszélt, a tisztifőorvos azt mondta, a maszk rosszat tesz és elősegíti a vírus terjedését – most pedig kötelező maszkviselés van.

„De hamis biztonságérzetet teremtett az is, hogy 5-10 ezer embert engedtek be stadionokba csak azért, mert a miniszterelnöknek ez a hobbija” – jelentette ki.

Úgy folytatta: a kormány Ausztriát tekinti laboratóriumnak, de Ausztria sokkal jobban védekezik; nálunk sokkal rosszabb a helyzet az elmúlt két heti halálozási számokat és a kórházba kerültek számát nézve.

A megélhetési válságban pedig a kormány szűkmarkú, keveset ad az embereknek.

„Lehet, hogy sokan nem vesztették el az állásukat, de kevesebbet keresnek” – mutatott rá –, hiszen a Fidesz által elfogadott munkatörvénykönyv-módosítás miatt, munkaidőkeretben, túlórapénz és műszakpótlék nélkül kell ledolgozzák az emberek a munkából kiesett időt, mert a szabadságuk már elfogyott.

Az MSZP frakcióvezetője „megalázóan kevésnek” nevezte a munkanélküli ellátás tartamát és összegét is. Ostorozta, hogy míg a Fidesz az emberekkel szűkmarkú, a saját oligarcháit gazdaságélénkítés címén, több ezer milliárd forinttal támogatja.

Rámutatott: Müller Cecília tiszti főorvos pénteken csodálkozott rá először arra, hogy sokan lázcsillapítóval mennek dolgozni, mert nem merik bevallani, hogy betegek. Ennek oka Tóth szerint az, hogy táppénzként csak a fizetésük 60 százalékát kapják, ha karanténba kell menniük vagy gyógyulniuk kell.

„Hányszor kell még elmondanunk itt, a Parlamentben, önöknek, hogy legalább erre az átmeneti időre, akik igazoltan (…) Coviddal fertőzöttek, kapja meg a százszázalékos táppénzt?! Ezzel is lehetne csökkenteni a járvány terjedését!” – emelte ki.

De azt is megkérdezte: hány emberéletet ment meg az Alaptörvény-módosítás, „hogy a közpénzlopást Alaptörvénybe emelik?! Vagy a választási törvény módosítása?! Árulják már el! Hány dolgozónak jut több pénz azért, mert most ezeket a jogszabályokat módosítják?”

Rámutatott: a járványellenes és a gazdasági rendelkezéseket alig lehetett értelmezni, „mert össze-vissza írogattak bele mindent”, de „érdekes módon” az Alaptörvény és a választási törvény módosításának szövegét pontosan meg tudták fogalmazni.

„Miért nem koncentrálnak az emberi élet védelmére? Miért nem koncentrálnak arra, hogy az emberek átvészeljék ezt az időszakot?” – kérdezte.

„Ezek azok a dolgok, amikkel pontosan azt bizonyítják, hogy önöknek még mindig sokkal fontosabb a hatalom, mint az emberek életének megmentése” – jelentette ki.

„Szégyelljék magukat!” – zárta válaszát az MSZP társelnöke és frakcióvezetője.