Totyik Tamás: mindig a legelesettebbeken rúg a legnagyobbat a kormány

HírKlikk 2024. október 4. 08:15 2024. okt. 4. 08:15

Szakmai oldalról nézve, felháborító, hogy iskolakezdés előtt pár nappal egyszerűen bezárnak egy működő iskolát. Nem értjük, miért nem vették át Iványi Gáborék oktatási intézményeit a bezárás helyett, ahogy azt sem, hogy a kormány hogyan hagyhatja figyelmen kívül az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának Iványi Gáborék melletti döntéseit – mondta Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

Miközben a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) készül Strasbourgba, ahol az Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyarországi sztrájkjog korlátozása miatt megfogalmazott beadványukról egyeztetnek majd, a szervezet elnöke felháborodásának adott hangot Iványi Gáborék oktatási intézményeinek bezárása miatt. „Mindig a legelesettebbeken rúg a legnagyobbat a kormány” – vélte Totyik Tamás. Tették ezt úgy, hogy napokkal iskolakezdés előtt utcára rakták azokat a gyerekeket, akik közül soknak tanulási- és/vagy magatartási zavara van, vagy valamilyen fogyatékossága. Úgy kellene keresniük maguknak másik iskolát, hogy a legtöbb középiskolának még engedélye sincs arra, hogy ezeket a diákokat felvegye – magyarázta a szakember. 

Szerinte, ha a kormány valóban tisztességesen akart volna eljárni, akkor egy az egyben átveszi az intézményeket és tovább működteti azokat. De nem ez történt. A másik dolog, ami szintén felháborította a PSZ elnökét, hogy Iványi Gáborék nem kapták meg azt az egyházi normatívát, ami a törvény betűje szerint járna nekik. Hiába döntött mellettük a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, itthon pedig az Alkotmánybíróság, a kormány nem vesz tudomást róla.

Emlékeztetett a Balmazújvárosban történtekre is, ahol bár a Kúria döntése alapján járt volna a normatív támogatás az óvodáknak és a bölcsődéknek, a kormány mégsem utalta át ezt az önkormányzatnak, ami miatt négy hónapig fizetés nélkül akarta hagyni a pedagógusokat és az óvodai alkalmazottakat. „Ez vérlázító, és nem is értem” – mondta az oktatási szakember. 

A magyar társadalomban atomizálták, szétverték a közösségeket és kiirtották a szolidaritást – folytatta Totyik Tamás. Ha végigmegyünk az utcán és megnézzük, hogy egy-két hajléktalannak hogyan segítenek az emberek, az is mutat már valamit. De egyre csökken a pedagógus kollégák egymás iránti szolidaritása is. Ennek az az oka, hogy mind nagyobb a félelem, amin nem segít az sem, hogy a kirúgott pedagógusok pere most zajlik. De idetartozik az is, hogy a 96 órán belül elrendelt túlórák kifizetése esetén is alig-alig merik beadni a kollégák a bírósági keresetet. Alig egy-két százalékuk bátor, holott minden alkalommal a pedagógusoknak adott igazat a bíróság, és van, ahol a tankerületek már kifizetik a túlórát, csak a kereseteket kellene benyújtani. 

Emellett a fasiszta államra tipikus gondolkodásmódot alkalmaz a kormány: tőle függő korporációs rendszereket hoz létre. Ez az oktatás területén a pedagóguskar, amivel helyettesíteni próbálja a szociális párbeszédet, illetve a szakszervezetek szerepét akarná betöltetni. A sztrájkjogot is kiüresítették, hiszen a pedagógusoknak úgy kellene sztrájkolniuk, hogy azt ne vegyék észre a gyerekek. Ráadásul a háborús - és a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva rendelettel alkották meg ezt a jogszabályt, bár nem tudni, mi köze van a pedagógus sztrájknak a háborúhoz – tette hozzá Totyik Tamás. 

A KlikkTV Mélyvíz című adását itt tudják megnézni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom