Tovább gyengülhet a forint az általános bizonytalanság közepette

HírKlikk 2021. július 24. 20:15 2021. júl. 24. 20:15

A monetáris politika és a járványhelyzet bizonytalanságáról fog szólni a következő néhány hét, ez pedig az ilyenkor megszokottnál jóval nagyobb árfolyammozgásokat hozhat – írta a Bloomberg hírügynökség.

Az elmúlt hetekben 360 környékén ingadozott a forint/euró árfolyam, de a következő hetekben nagyobb változások jöhetnek. Erre utal a Bloomberg HVG által ismertetett elemzése, amelyben levezetik, hogy a nyár hátralévő részében miért várható az ilyenkor szokásosnál nagyobb ingadozás a devizapiacokon.

Az előttünk álló hónapokban a befektetők azt várják, hogy legyen egyértelmű, milyen politikát fog alkalmazni a válságkezelésben az Európai Központi Bank, az amerikai Fed és a Bank of England. Ehhez társul, hogy nagyon nagy a bizonytalanság, mekkora károkat okozhat a különböző országok számára a koronavírus Delta variánsa.

A legnagyobb országok devizái számára ez főleg azt eredményezheti, hogy a szokásosnál nagyobb árfolyam-ingadozások jöhetnek. Az olyan devizák számára pedig, mint a forint – vagy akár a cseh korona vagy a lengyel zloty –, önmagában a bizonytalanság is gyengülést hozhat, mivel az ilyen helyzetben a kockázatkerülő befektetők sokkal szívesebben teszik át a pénzüket a legstabilabbnak számító euróba, dollárba, vagy aranyba.

Forrás: Hírklikk