Továbbra is homályban van Orbán külföldi útja

NVZS 2019. augusztus 29. 08:00 2019. aug. 29. 08:00

Sajnálatos – de az eddigi tapasztalataink alapján nem meglepő módon – ezúttal sem kaptunk választ Orbán Viktor stábjától a miniszterelnök egyik (ráadásul meglehetősen furcsa kicsengésű) külföldi látogatása kapcsán feltett kérdéseinkre. Orbán a hétvégén a portugáliai zarándokhelyen, Fátimában részt vett a vatikáni adminisztrációval is konfrontálódó ultrakatolikus Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) elvben nem, de a gyakorlatban mégis titkos tanácskozásán. Az egész ügy úgy derül ki, hogy a portugál sajtó foglalkozott a szervezet éves fórumával, amelyen egyébként meghívással lehet részt venni.

A Hírklikk is foglalkozott már a látogatással, amelynek jelentőségét megértendő Gábor György vallásfilozófust kérdeztük a szervezetről, elfoglalt helyéről, törekvéseiről. Nem rajzolódott ki túlságosan rózsaszín kép, a többi között megtudhattuk, hogy az ICLN egy a törvényhozás felé aktív lobbista ultrakatolikus szervezet („veszélyesebb az Opus Dei-nél is”), amelyet nagyon ferde szemmel néznek a Vatikánban, s amely szembe megy Ferenc pápával is.

Egyik fő célterülete az oktatás és a családjog. S mint ismert, Orbán már 2006-ban kilátásba helyezte, hogy ha hatalomra kerül, szíve fundamentalista alapokra helyezi az oktatást Magyarországon („a kulcskérdés..., hogy megadjuk-e a lehetőséget a gyerekeinknek arra, hogy megkapják azt a fajta lelki nevelést, hittanon keresztül, etikaoktatáson keresztül, ami nélkül a későbbiekben nem fogunk tudni helytállni... alapvető reformra, vagy alapvető átalakításra szorul a magyar oktatásügy”).

Ennek a szervezetnek a tanácskozásán vett tehát részt Orbán Viktor, s még azt sem tudni, hogy magánszemélyként vagy Magyarország miniszterelnökeként kapta a meghívást. Erre is rákérdeztünk Havasi Bertalannál. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárnak – írásban – a következő kérdéseket tettük fel:

- Milyen minőségében volt jelen a találkozón Orbán Viktor? Magánszemélyként vagy kormányfőként kapta a meghívást?

- Kitől kapta a meghívást?

- Hány napot töltött ott?

- Hogyan utazott oda és vissza?

- Ki volt a kíséretében?

- Ki, mi finanszírozta az útját/útjukat?

- Miért döntött a részvétel mellett?

- Milyen kapcsolatot ápol a miniszterelnök a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózattal (ICLN)?

- Volt-e már korábban is a tanácskozásukon?

- Mi volt a tanácskozás témája?

- Volt(ak)-e kétoldalú tárgyalása(i) is az út során?

Amennyiben mégis kapunk válaszokat a kérdéseinkre, azokat ismertetjük az olvasóinkkal.