Továbbra is népszerű a magyarok körében ez a megtakarítási forma

HírKlikk 2024. október 10. 06:35 2024. okt. 10. 06:35

Továbbra is népszerűek a lakástakarékok, amelyek segítségével havonta néhány tízezer, maximum ötvenezer forintos megtakarításban gondolkodhatnak a családok a későbbi lakáscélok megvalósításához, és mivel egy magánszemély több szerződést is nyithat, így akár megtöbbszörözhető az elérhető kamatbónusz – közölte a Duna House.

Kiemelték, a lakástakarékpénztárak (ltp) nem csupán a fiatalok otthonteremtéséhez biztosítanak jó alternatívát (amely a kormányzati oldalon is folyamatosan kiemelt és támogatott cél), hanem akár nyugdíjasként is jó eszköz lehet egy ltp megtakarítás, amit akár az unokák, gyermekek későbbi lakásvásárlásának támogatására is indíthatnak az ügyfelek.

A közlemény idézte Fülöp Krisztiánt, a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi vezetőjét, aki elmondta az alapvető otthonteremtési célok, a lakás- vagy házvásárlás mellett az ltp-vel elérhető lehet még a felújítás, korszerűsítés, az építkezés vagy bővítés, illetve a lakáscélú hitel előtörlesztése, kiváltása is.

Fontos előnyük a lakástakarékoknak továbbá, hogy teljesen adómentesek (sem szja, sem szocho nem terheli ezeket) és jól tervezhető, fix hozamot biztosítanak.

A Credipass szakértői azt tanácsolják, hogy érdemes mindhárom elérhető pénzintézet (Erste, OTP, Fundamenta) ajánlatait böngészni – illetve, ha erre nincs idő, akkor profi pénzügyi szakértő szolgáltatását igénybe venni és tájékozódni, hogy milyen feltételekkel, megtakarítási idővel rendelkező konstrukciók léteznek, illetve mik tartoznak a pénztár által elfogadható kategóriába a lakáscélok közül.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az eddig elérhető megtakarítási módozatok idén júliustól némileg módosultak: az egyik szolgáltatónál ugyanis elérhetővé vált a tíz éves szerződés is, valamint a négy éves konstrukció öt évesre változott.

Közölték, az új tíz éves változatnál rugalmas részkifizetésre is van lehetőség van: ennek lényege, hogy a negyedik év után egy alkalommal részkifizetést lehet igényelni, legfeljebb a teljesített saját befizetések 40 százalékáig.

A 30 százalékos kamatbónuszra való jogosultság ez esetben is megmarad, de itt is igazolni kell a lakáscélú felhasználást. A kifizetés díja a kivett összeg egy százaléka.

Fülöp Krisztián, a közleményben megjegyezte, ha a lakástakarékpénztári szerződés elérte a minimális megtakarítási időt, akkor válhat jogosulttá az ügyfél a pénztár által nyújtott bónuszra.

Fontos: az új típusú lakástakarékpénztári szerződéseknél az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem szükséges számlával igazolni a teljesítést, illetve általában a kapcsolódó ingatlan tulajdoni lapját is be kell mutatni.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom