Trágárkodó idős férfi dulakodott az ellenzék sajtótájékoztatóján

HírKlikk 2022. január 14. 10:33 2022. jan. 14. 10:33

Az ellenzéki pártok 170 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának 270 napra való emeléséről szóló népszavazási kérdéseikhez.

A témában tartott pénteki, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mellett a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK politikusai vettek részt.

Az ellenzék kormányfőjelöltje azt mondta, a népszavazáson a lakosság dönthet arról, hogy milyen országot szeretne, egy olyat, ahol egy "kínai kommunista migránsegyetem" épül, vagy egy olyat ahol a Diákváros.     

A politikus kijelentette, hogy ők olyan országot szeretnének, ami nem Keletre megy, hanem Nyugatra, ahol nem hatósági árassá teszik a csirkefarhátat, hanem megfelelő gazdaságpolitikával biztosítják, hogy ne szabaduljon el az infláció.     

Márki-Zay Péter leszögezte, az ellenzéknek az a feladata, hogy Magyarország ne az egész EU legszegényebb és legkorruptabb nemzete legyen, és ne az az ország, ahol a koronavírus-járvány alatt "a legtöbben halnak meg". Szavai szerint ezért vissza fogják fordítani az országot Nyugatra, mert egy valódi polgári Magyarországot akarnak.     

Végül azt mondta, hogy az április 3-i választás a "legkomolyabb népszavazás lesz", aminek egyetlen kérdése az, hogy Fidesz, vagy nem Fidesz.

Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megint bizonyította, semmi más nem érdekli, csak a hatalma megtartása és nem foglalkozik az emberek mindennapi problémáival. Hatósági árat vezettek be hat élelmiszerre, miközben a kabinet nem törődik a 370 forintos euróval, azzal, hogy visegrádi négyek közül nálunk érnek a legkevesebbet a bérek, hogy 2008 óta nem változott a nyugdíjminimum - fogalmazott Újbuda alpolgármestere.

A politikus azt állította, hogy a magyar állam a Fudan Egyetemre több száz milliárd forintos hitelt vesz fel, és emiatt a magyar fiatalok és idősek egyaránt "ki lesznek téve a kínai állam önkényének". Az álláskeresési járadékot pedig csak három hónapig folyósítják, ennyi idő alatt a legszerencsésebbek a leggazdagabb régiókban is csak nehezen találnak állást - tette hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester, azt mondta a népszavazási kezdeményezés arról szól, hogy hogyan lesz Magyarország "végre közös hazánk", ahol a döntéseket az befolyásolja, hogy mi szolgálja a legtöbb ember érdekét.

A Fudan Egyetem történetében minden benne van, ami miatt az Orbán-rendszert le kell váltani - jelentette ki. Az egyetem egy olyan projektet, a Diákvárost tesz lehetetlenné, amit a politikai szekértáborokon túlnyúlva mindenki tudott támogatni - hangsúlyozta. Az ügy leleplezi a "Fidesz romlottságát", mert "elvileg egy antikommunista párt, mégis egy kommunista egyetemet hozna ide", és egy olyan programot tenne tönkre, ami arról szól, hogy hogyan lehetne Budapestet és a vidéket együtt felemelni - érvelt a politikus

Az álláskeresési járadék ügye pedig arról szól, hogy ha valaki bajba kerül, akkor a közösség ott legyen mögötte - szögezte le Karácsony Gergely. Hozzátette, hogy mindkét kérdés elvezet a kormányváltásig, mert a parlamenti választás is egy népszavazás lesz arról, hogy megy, vagy marad a Fidesz.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy megbukott a Fidesz és a NER olcsó, képzeletlen munkaerőre épülő koncepciója. A képviselő kijelentette, hogy Magyarországnak tudásalapú társadalomnak kell lennie, miközben képzett és egészséges munkaerőre van szükség.

Április 3-a után nem elég helyreállítani a jogállamot és a demokratikus intézményrendszert, olyan gondoskodó, okos és szociális állam kell, amelyik minden bajba került magyarnak megfogja a kezét - zárta szavait.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hangsúlyozta, hogy ha az egyesült ellenzéknek választania kell a "három milliós tandíjas" kínai egyetem, vagy harmincezer magyar fiatal lakhatásának a rendezése között, akkor minden esetben az utóbbit fogják választani. Hozzátette, ha választani kell a keleti nagyhatalmak irányába történő elköteleződés, vagy a nyugati jólét között, akkor az ellenzék a nyugati jólét mellett teszi le a voksát.

Ungár Péter, az LMP képviselője azt mondta, a Fudan Egyetem hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország egy külföldi hatalommal szemben eladósodjon. Ez az egyetem adósságot jelent és több pénzből épül, mint amennyi költségvetési forrást a magyar felsőoktatásra fordítanak - állította a politikus.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke úgy fogalmazott: a Fidesz világát a "másfél milliós órában csirkefarhátra mutogató igazságügyi miniszter, luxusjachton pihengető külügyminiszter, a Balatont és környékét felzabáló perc NER-emberkék" jellemzik. Az ellenzék azonban az előválasztás, a népszavazás és az április 3-i kormányváltás útját választja - tette hozzá.

A sajtótájékoztató alatt, Márki-Zay Péter beszéde közben, a felsorakozott politikusok mögött megjelent egy tiltakozó, ezért rövid időre kisebb lökdösődés alakult ki.

Forrás: MTI