Trócsányi László veszélyben van

HírKlikk 2019. szeptember 11. 09:14 2019. szept. 11. 09:14

Brüsszelben nyilvánosságra hozták a biztos-jelöltek névsorát, és Ursula von der Leyen kedden délben bejelentette, hogy kinek melyik területet szánja. Ezt követően az Európai Parlament van soron, mert annak támogatnia kell a jelöltek kinevezését. Ehhez szeptember 30. és október 8. között minden jelöltnek ki kell állnia a szakbizottságok elé, és ott kell válaszolnia a képviselők kérdéseire. A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint két jelölt van veszélyben: a magyar Trócsányi László, és a lengyel Janusz Wojciechowski.

Az utóbbi ellen a Der Spiegel szerint az OLAF folytat vizsgálatot, mert a feltételezések szerint szabálytalanságokat követett el az utazási elszámolásokban, amikor az Európai Parlament képviselője volt.

A tervek szerunt a parlament október 23-án szavaz a jelöltekről. Von der Leyennek majdnem sikerült teljesítenie vállalását, miszerint egyenlő arányban lesznek a biztosok között férfiak és nők. A biztosi tisztségek elosztása megmutatja majd, mik lesznek az új bizottsági elnök prioritásai. A tisztségek elosztásában von de Leyennek nincs teljesen szabad keze.

Egyrészt az állam- és kormányfők meghatározták, hogy a külügyi megbízott a spanyol Josep Borrell legyen, és Frans Timmermansnak, valamint Margrethe Vestagernek kiemelt helyet biztosított bizottsági alelnökként. Brüsszelben számos találgatás van forgalomban, de azt biztosnak tekintik, hogy Timmermans a klímaváltozás nagy témájáért felel majd, míg Vestager, az eddigi versenyügyi biztos a digitális gazdaság kérdéseiért lesz felelős. A jogállamisággal a továbbiakban vérhatóan a cseh Vera Jourova foglalkozik.

Tény, hogy von der Leyen teljesítette ígéretét: a listán 13 nő és 14 férfi szerepel. Az Európai Parlament a tervek szerint október 23-án szavaz a jelöltekről, és amennyiben mindenkit elfogad a testület, Ursula von der Leyen november 1-én Jean-Claude Juncker eddigi bizottsági elnök helyére léphet, és a bizottság elkezdhet dolgozni.

Forrás: Hírklikk