Trump hatalomra kerülése és kaotikus elnöksége fontos figyelmeztetés

HírKlikk 2021. január 21. 12:42 2021. jan. 21. 12:42

„Egy veszélyes elnökség öt tanulsága” című kommentárjában a Süddeutsche Zeitung megállapította: Donald Trump elnökként az államcsíny és a polgárháború küszöbére vitte az országát, és elnöksége arra emlékeztet, hogy miért veszélyesek az autokraták a megszilárdult demokráciákra is.

Trump távozása a Fehér Házból az év egyik legjobb híre – írta a vezető német liberális lap. Elnöksége remélhetőleg sokáig él az emlékezetben: a második világháború óta a világ egyetlen nagy demokráciája sem került ennyire közel az államcsínyhez és a polgárháborúhoz. A nyugati demokráciák a létüket fenyegető veszélyeket sokáig külföldön vélték felfedezni, de Trump megmutatta, hogy ez a veszély jelenleg mindenekelőtt belföldön leselkedik. Felemelkedése és kaotikus elnöksége figyelmeztetés a modern autokrácia ellen, és öt olyan gyenge pontot tárt fel, amely akár egy szilárd jogállamot is elvihet a határokig.

1/ A mérgező propaganda. Trump nem maga rakta le elnöksége alapjait, ezt elintézte neki a jobboldali amerikai bulvársajtó. Éveken át ócsárolták az ország állapotát, megkérdőjelezték a kormányon lévők hozzáértését, tisztességét – növelve ezzel a rendszerrel szembeni utálkozást, és a „rend” iránti vágyakozást.

2/ A megbékítés az egomániásoknál nem működik. Náluk működésbe lép a szabálysértés vonzereje. A republikánus párt vezetői sokáig azt gondolták, hogy egy olyan dühödt outsider, mint Trump, csak a párt bázisának töredékét tudja meghódítani. Amikor azonban a nép nagyobb részei politikailag elhagyottnak, vagy igazságtalanul kezeltnek érzik magukat, akkor inkább vonzzák őket az egomániás, nem szabálykövető személyiségek. Sok szavazó a Bush-évek, a háborúk és a gazdasági válság, valamint a számukra az ellenőrzésük teljes elvesztését jelképező fekete Obama elnöksége után Trumpnál kerestek menedéket, Trump szégyentelensége és rasszizmusa ellenére, vagy talán éppen azért.

3/ A hivatal nem szab mindig korlátokat. Széles körben elterjedt az a tévedés, hogy Trump a magas hivatalban majd megváltozik: maga feladja a bajkeverést, vagy majd megszelídítik a tanácsadók, a kormánytagok, vagy a törvényhozás. Trump azonban hű maradt a sikert hozó formulájához. Néha ugyan sikerült őt a törvények talaján tartani, és sok értelmes ember nem a Trump iránti lojalitásból tartott ki a tisztségében, hanem az ország miatti aggodalomból. Trump azonban legkésőbb a választás elvesztése után teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól. Szégyen, hogy pártbeli társai olyan sokáig tűrték csendben – félelemből, vagy opportunizmusból a magatartását. 

4/ Az igazság is meghalhat. Trump fasiszta módon, az igazság egyedüli birtokosának mutatta magát. Ehhez mindenekelőtt a felelőtlenül vezetett és kevéssé szabályozott Twittert használta fel, amelyen a hazugságok, hamis hírek és szidalmak ezreit terjesztette. Ugyanitt verte szavazói fejébe azt is, hogy „elcsalták” a választásokat.  A Capitoliumot megrohanók tettüket így aztán missziónak tekintették, amelynek célja országuk visszahódítása, és minden demokráciában vannak rasszista és demokrácia-ellenes áramlatok.

5/ Az erőszak nem tabu. Aki a rendszert megveti, és úgy kerül hatalomra, nem ismer gátlásokat a rendszer lerombolásában. Trump a sajtó és az igazságszolgáltatás elleni támadásokkal kezdte, végül diszkreditálta a választási rendszert, és persze attól sem riadt vissza, hogy szépítse és jóváhagyja az erőszakot, sőt, hogy végül erőszakra biztasson.

Forrás: Hírklikk