Trump jövőre még annál is rosszabb lenne, mint amilyen volt

HírKlikk 2023. december 8. 17:20 2023. dec. 8. 17:20

Minden a feje tetejére áll az európai és ázsiai demokráciákban, ha újra beköltözik a Fehér Házba Donald Trump, aki erősen hajlamos a diktatúrára – figyelmeztetett a Financial Times, amelynek szerzője abból indult ki, hogy a politikus második mandátuma sokkal rosszabb lenne a Nyugat számára, mint amilyen az első volt. 

Trump láthatóan önkényuralomra tör, és miként lehetne megfékezni, amikor ez akkor sem sikerült, amikor elvesztette a hatalmat? Ráadásul a volt amerikai elnök újbóli országlását Putyin és Hszi Csin-ping zöld jelzésnek venné a saját törekvései számára. 

A Financial Times nem optimista: szerintük Trump kivinné az USA-t a NATO-ból, Ukrajna magára maradna. Amerika nem foglalkozna a globális felmelegedés visszaszorításával, és legfeljebb csak szóban támogatná a szabályokra épülő nemzetközi rendet. Ráadásul ha nem szavatolja a békét a világban, akkor egy sor ország gyorsan atomfegyvert fejlesztene ki. Ideértve Iránt, Szaúd-Arábiát, Törökországot és Egyiptomot. Közülük Trump alighanem csak Teherán szándékaival szemben lépne fel. Viszont nem lehet kizárni, hogy ebben a helyzetben a német és a francia kormány Oroszország barátságát keresné. Sőt, lehet, hogy Berlin visszacsinálja az ukrán háború kirobbanása után meghirdetett egész fordulatot.

Nagy-Britannia nem tudja átvenni Washington szerepét Ukrajnában, viszont elképzelhető, hogy Trump hatalomra kerülése nyomán Meloni feladná Kijev támogatását, a balti államok és Lengyelország pedig magányos bástyaként néznének farkasszemet a Kreml lopakodó nyugati nyomulásával.

(A Financial Times cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom