„Trump  kedvenc európai vezetője Oroszország munkáját végzi el Európában“

HírKlikk 2023. szeptember 27. 16:30 2023. szept. 27. 16:30

Ezzel a címmel jelent meg a The Washington Post mai cikke, amely Trump és Orbán egyre mélyülő barátságát, „Amerika orbanizálását” elemzi. 

A lap emlékeztet Orbán interjújára, amit a szélsőjobboldali amerikai műsorvezetőnek, Tucker Carlsonnak adott a közelmúltban Budapesten. Ebben a kormányfő megismételte reményét, hogy a jelenlegi republikánus csúcsjelölt 2024-ben visszatér a hatalomba – függetlenül attól, hogy a jelöltségét beárnyékolhatják az elleni folyó büntető eljárások. Trump  viszonzásul a közösségi médiában ismerte el a miniszterelnök erényeit: „Orbán Viktor nagyszerű vezető és ember. Magyarország csodálatos népe szerencsés, hogy ő van neki!” – írta a The Washington Post.

Az elmúlt években Orbán a jobboldali mozgalom egyfajta vezérlő csillagaként jelent meg az Egyesült Államokban. 2010 óta tartó sikerét bizonyos republikánusok mintaként tekintik arra, hogy „egy felbátorodott nacionalista hogyan győzhet folyamatosan” – írja a lap. Nagy az egyetértés a Biden-ellenes erők és Orbán között Ukrajna megítélésében is. A kongresszus keményvonalas republikánusai egyre inkább ellenzik az ukrán háborús erőfeszítések további finanszírozását. Orbán szívélyes kapcsolatokat ápol Putyinnal, visszautasította, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának és azonnali tárgyalásokat szorgalmaz. 

A Moszkva és Budapest közötti kapcsolatok szövevényesek. Az Orbán-kormány az évek során számos homályos üzletet kötött Oroszországgal, köztük jelentős energiaszerződéseket és egy kulcsfontosságú atomerőmű bővítéséről szóló megállapodást. Az ország még mindig nagymértékben függ az orosz gáztól. 2019-ben az Orbán-kormány segített az Oroszország által ellenőrzött Nemzetközi Beruházási Banknak Moszkvából Budapestre költöztetni a székhelyét, ami kémkedési bázist biztosított a Kremlnek az Európai Unióban.

Amerikai csodálói számára utánzandó Orbán nyíltan illiberális politikája, az, hogy megveti a nyugati berendezkedést. Számos republikánus ösztönzést talál abban, ahogyan Orbán megfélemlíti a kritikus médiát, ahogyan feltölti a bíróságokat, a migrációval kapcsolatos nagyképű fellépésében csakúgy, mint abban, hogy agresszíven támogatja a születésszám növelését célzó intézkedéseket.

Orbán klikkje szélsőjobboldali restaurációban reménykedik a Fehér Házban, ami új lendületet adna programjuknak. Trump visszatérése segítene elfedni azokat a valós problémákat is, amelyek az amerikai és más európai diplomatákat aggasztják Magyarországgal kapcsolatban – nevezetesen a homályos érdekeket, amelyek Orbán Putyinnal való különleges kapcsolatának hátterében állnak.

Az USA-ban a jobboldali szélsőség java része már átvette a propagandatrükköt az orosz államfőtől, továbbá Orbántól. Bevett gyakorlatuk immár, hogy nem a való világ gondjaival kell foglalkozni, hanem a kultúrharcot kell vívni. Trump kedvenc európai vezetője Oroszország munkáját végzi Európában. A republikánus elnökjelöltek mai tv-vitáján Trump kihívói már úgy tálalhatják magukat, hogy Orbán és uralkodó pártja, a Fidesz kottájából játszanak. Elítélhetik a „gender ideológia” bevitelét a közoktatásba, támadhatják a liberális establishment állítólagos „nyitott határok” politikáját, Soros befolyását és a látszólag végtelen fegyverszállítást az orosz invázió ellen harcoló Ukrajnának, írta többek között a lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom