Trump szavazói kopnak ki a templomokból Amerikában

HírKlikk 2023. szeptember 23. 11:00 2023. szept. 23. 11:00

Nem csak Magyarországon apad, drámai csökkenés jellemzi az Egyesült Államok vallásgyakorlóinak számát is. Akár 40 millióra is tehető azok száma, akik korábban ugyan rendszeresen látogatták az észak-atlanti ország templomait, mára azonban felhagytak ezzel a szokásukkal – számoltak be tengeren túli kutatók most megjelent, The Great Dechurching (A nagy vallástalanodás) című könyvükben.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb vallási átalakulása játszódhat le a szemünk előtt – véli Jim Davis és Michael Graham, a The Great Dechurching című könyv szerzői. A kötet – amelyről az UnHerd nevű portál számolt be, amelyet a Szemlélek adott közre magyarul – 40 millióra becsüli azok számát, akik bár korábban rendszeresen jártak templomba az Egyesült Államokban, mára eltávolodtak az egyházuktól. Ez a létszám még a 300 milliós USA-ban is jelentős.

A társadalomtudósok 7000 interjút készítettek, hogy feltérképezzék a polgárok vallási szokásait. Ebből kiderült, hogy a közvélekedés ellenére, a 18-30 éves korosztályban éppen a legtanultabbak gyakorolják leginkább a hitüket, de kiderült az is, hogy a templomba járás elhagyásának nem a hit elvesztése a fő oka. Sokan ugyanis, akik nem járnak többé egyházi közösségekbe, megőrzik konzervatív vallási meggyőződésüket, amely jelenség leginkább az úgynevezett evangéliumi vagy neoprotestáns közösségek (volt) tagjaira vonatkozik.

A kutatásból kikövetkeztethetővé vált az is, hogy az evangelikált közösségek jobboldali gondolkodású hívei kétszer olyan gyorsan fordulnak el korábbi egyházuktól, mint a baloldaliak. A könyv címét adó „dechurching” jelensége összetett, amelybe a mindennapi életmód átalakulása is belejátszik. Davis és Graham megállapítása szerint pedig a vallástól eltávolodók akár több mint a fele is hajlandó volna visszatérni közösségébe, csak egy jobb egyházra volna szükségük. A feltételezések szerint a templomból kikopó neoprotestáns „hívek” elsősorban Donald Trump szavazótáborát alkothatják.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom