Túlságosan balos a mesterséges intelligencia, Elon Musk át is alakítja

HírKlikk 2023. december 9. 13:21 2023. dec. 9. 13:21

A Tesla-vezér David Rozado kutató X-re írt posztjára reagált, amely szerint a két chatbot a politikai hovatartozást, beállítottságot mérő Political Compass teszt alapján hasonló politikai nézeteket képvisel. Rozado kísérlete alapján a ChatGPT és a Musk startupja által fejlesztett Grok is (gazdaságilag) baloldaliakra és (társadalmilag) libertáriusokra jellemző válaszokat adott.

„Azonnali lépéseket teszünk, hogy a Grokot közelebb hozzuk a politikailag semleges irányba” – reagált Musk. A chatbot fejlesztői már fel is vették a kapcsolatot Rozadóval, hogy tisztázzák a módszertani kérdéseket – írta meg a 444.hu az Insider alapján.

A teszt több mint 60 kérdéssel két tengely mentén helyezi el a kitöltő politikai meggyőződését: horizontálisan balról jobbra a gazdaságpolitikai, függőlegesen lentről felfele pedig a társadalompolitikai álláspontot méri.

Elon Musk korábban többször is aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a ChatGPT túlságosan woke, ami szerinte akár halálos veszélyt is jelenthet.

Az Európai Parlamentnek a tagállamokkal közösen épp szombaton sikerült megállapodnia egy átfogó szabályozásról a mesterséges intelligenciára vonatkozóan. A tervezett jogszabályok köteleznék a chatbotok fejlesztőit, hogy tüntessék fel, milyen adatokkal tanították az algoritmusokat.

Forrás: 444.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom