Tüntetés a kémbank ellen – De vajon miért is nevezik kémbanknak a Nemzetközi Beruházási Bankot?

NVZS 2022. február 28. 17:07 2022. feb. 28. 17:07

„Putyin, takarodj!” címmel rendez tüntetést a háború ellen és Európa mellett az Egységben Magyarországért. A keddi megmozduláson felszólal Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is. Az ellenzék ezzel a demonstrációval is követeli, hogy távozzon Budapestről a gyakran csak kémbankként emlegetett, az Európába érkező orosz ügynököknek székhelyet biztosító Nemzetközi Beruházási Bank. A pénzintézet amúgy is sorra veszti el a tagjait, a háború kitörése óta bejelentette kilépését Csehország után Románia is. De miért is kémbank?

„Az agresszor orosz elnök megtámadta Ukrajnát, és közben egész Európát fenyegeti. Orosz befolyási övezetként tekint Magyarországra, amelyben a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is a partnere” – áll az ellenzék tüntetésére szóló felhívásban. Példaként erre az orosz többségi tulajdonú, budapesti székhelyű, orosz kémbankot hozza fel, követelve annak azonnali kirúgását a magyar fővárosból.

A háború miatt a bank tagjainak száma amúgy is fogyatkozóban van, kilenc ország közül kettő már jelezte távozását. Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz-ukrán háború miatt – írta az adevarul.ro portálra hivatkozva a Telex. Románia lesz ezzel az első, amelyik eleget tesz Csehország kilépésre buzdító felszólításának. 

De mi is ez a bank? És miért szúrja sokak szemét?

A volt szocialista országokat tömörítő, 1949-ben alapított és 1991-ben megszűnt Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának (KGST) két bankja közül ezt 1970-ben indították el, hogy fejlesztési projektekre és beruházásokra nyújtson közép- illetve hosszú távú hiteleket. Orbánék 2014-ben megújították Magyarország által a rendszerváltás után lemondott tagságát a pénzintézetben, amelynek mai tulajdonosai ugyanazok, mint 1990 előtt voltak, azaz a volt szocialista országok közül Bulgária, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Mongólia, Románia, Vietnám és a Szovjetunió utódjaként Oroszország, továbbá Kuba. Az európai tagországokban a bank által létrehozott projektek aránya 51 százalék.

A befogadásának megágyazó törvény elképesztő kedvezményeket biztosított a banknak, amelynek a magyar állam biztosítja az irodaépületét, a bankelnök hivatalos rezidenciáját (ahova még a magyar állam sem teheti be a lábát), ezeket a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illeti meg. A bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, törvényi úton senki sem. A pénzintézet nincs alávetve pénzügyi vagy szabályozói felügyeletnek vagy ellenőrzésnek. Meg persze diplomáciai mentességet élvez a bank, s annak személyzete, sőt, a vendégei is.

De jó is lenne, ha ez lenne a legkomolyabb baki a bankkal, aminek az idetelepülése nem véletlenül váltott ki óriási felháborodást idehaza és a nyugati szövetségeseink körében. A pénzintézet Nyikolaj Koszov kinevezett vezetővel indította itteni tevékenységét, s ő – sokak szerint – nemzetbiztonsági veszélyt jelent, miként egyébként az egész bank, maga is. Koszov – finoman fogalmazva – érdekes családból származik. A szülei évtizedeken át az orosz titkosszolgálat elitjébe tartoztak, s volt magyarországi kötődésük is. Édesanyja, Jelena Koszova részt vett az amerikai atomtitok ellopásában. Apja, az idősebb Nyikolaj Koszov 1956 után Budapesten, a levert forradalommal kapcsolatos nyugati reakciókat gyűjtötte, a 70-es évek közepétől pedig a KGB hivatalos magyarországi képviselője volt. Ebben a minőségében a Belügyminisztérium épületében volt az irodája.

Az pedig csak hab a tortán, hogy Orbán Viktor személyesen is tárgyalt Nyikolaj Koszovval Budapesten. Havasi Bertalan erről azt állította, hogy „a tárgyaláson a pénzintézet elnöke bemutatta Orbán Viktornak a bank tevékenységét és jövőbeli terveit.”

Nem véletlen, hogy a Népszavának nyilatkozó Ungváry Krisztián történész szerint a bank nyilvánvalóan az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája (vagyis az orosz kémhálózat része). Beengedése Magyarországra pedig nettó hazaárulás a kormány részéről.

Az, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy. Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza. Moszkva számára az EU ellenséges politikai szövetség és számtalan példa van az utóbbi időben arra, amikor aktívan az unió ellen léptek fel, választásokat befolyásoltak, sőt, gyilkosságok is történtek – fejtette ki Ungváry Krisztián.

Ha kíváncsi a bankra, történetére és az azt övező sok más „érdekességre”, ebben a cikkünkben még több információt talál.