Tusk: Orbán Viktor nyíltan az oroszok oldalára állt

HírKlikk 2023. december 9. 06:38 2023. dec. 9. 06:38

Olyan kormánnyal van dolgunk, amely nyíltan az orosz álláspontot támogatja, Orbán Viktor ezt nem is titkolja – mondta újságírói kérdése Donald Tusk. A lengyel ellenzék vezére megpróbál majd tárgyalni a magyar kormányfővel, de nem gondolja, hogy meggyőzhető lesz, mert ahogy fogalmazott, Orbánnak  szerves kapcsolata van Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal.

A lengyel tvn24 tudósítása szerint pénteken egy sajtótájékoztatón kérdezték Donald Tuskot arról, találkozna-e Orbán Viktorral, amire a jelenlegi ellenzéki vezető azt válaszolta, hogy szerinte a magyar miniszterelnököt nem lehet meggyőzni, mivel nyíltan az oroszok oldalára állt. Olyan kormánnyal van dolgunk, amely nyíltan az orosz álláspontot támogatja, Orbán Viktor ezt nem is titkolja – mondta újságírói kérdése Donald Tusk, akinek szerepe azért érdekes, mert az október közepén tartott választásokat ugyan az eddig is kormányzó Jog és Igazságosság nyerte Lengyelországban, viszont várhatóan nem fog tudni kormányt alakítani, így jó esély van rá, hogy Tusk lesz az ország következő kormányfője – foglalta össze a Portfolio.

Andrzej Duda elnök a politikai szokásjog alapján kérte fel a győztes pártot elsőként kormányalakításra, azonban, ha nem sikerül parlamenti támogatást kapniuk, akkor az ellenzéki koalíció léphet színre.

Nem becsülném túl az Orbán Viktorra gyakorolt ​​befolyásomat, ma politikailag nem állunk közel egymáshoz – mondta Tusk, aki nyíltan kijelentette, hogy Orbán kormánya átállt az orosz oldalra, a magyar kormány blokkolja azt is, hogy Lengyelország megkapja a neki járó 800 millió eurót, amekkora értékben fegyvereket adott Ukrajnának.

Meggyőződésem, hogy mától a legtöbb vezető figyelembe veszi a lengyel véleményt, ha ukrán kérdésekről, illetve Magyarországról és Orbánról van szó – tette hozzá Tusk.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom