Tüttő Kata: a magyar önkormányzatiság a felszámolásának utolsó fázisába ért

HírKlikk 2023. január 9. 16:10 2023. jan. 9. 16:10

Budapest szocialista főpolgármester-helyettese valószínűnek tartja, hogy a főváros végleg kimarad a kormány 44 milliárdos energiaár-kompenzációs csomagjából. A kihívásokkal viszont szembe kell néznie, a problémákat meg kell oldani a nehéz körülmények ellenére is – mondta Tüttő Kata a Népszavának.

A magyar kormány 44 milliárdos energiaár-kompenzációs csomagja jelentős segítség a településeknek, városoknak – amennyiben persze kapnak belőle az önkormányzatok. A fővárost hatványozottan érintik a többletköltségek és az elszálló energiaárak, ennek ellenére, egyelőre úgy néz ki, nem részesedik az állami kompenzációs csomagból. Tüttő Kata főpolgármester-helyettest azonban nem lepte meg, hogy Budapest kimaradt az első körből.

„Egy végtelenül igazságtalan, teljesen tisztességtelen rendszerben, kiismerhetetlen szabályok mentén működünk évek óta” – mondta a Népszavának, majd így folytatta: „A magyar önkormányzatiság a felszámolásának utolsó fázisába ért. Minden bevétel a kormányhoz fut be, amely saját kénye-kedve szerint csorgat belőle vissza’.

A főpolgármester-helyettes azt is elmondta, reménykedni lehet egy második körről, de erre vonatkozó biztos információ nincs.  

Az elmúlt évek olyan társadalmi nehézségei, mint a járvány, vagy a szomszédban zajló háború jelentősen nehezítették a beruházások kivitelezési munkálatainak befejezését. A többszörös akadályok ellenére, az idén, talán még határidő előtt befejeződik a hármas metró felújítása, felépül a hulladékválogató és egy átrakó, valamint révbe érhet az elmúlt évtized legnagyobb ivóvízminőség-javító beruházása is. A Lánchíd rekonstrukciójához ígért 6 milliárd forintot a kormány egyelőre nem akarja odaadni, de ez nem jelenti azt, hogy hamarosan nem születik megoldás az ügyre – vélte Tüttő Kata.