Új gárdaképződménnyel tartott provokatív demonstrációt Monoron a Mi Hazánk

Harkai Péter 2021. június 14. 07:57 2021. jún. 14. 07:57

Feltehetően a régi Magyar Gárda tagjaival összeborulva, szervezett közös felvonulásos tüntetést vasárnap délután a radikális Toroczkai-féle tömörülés. Egy új militáns szervezet is felbukkant a helyszínen, Magyar Önvédelmi Mozgalom néven. Ez utóbbi emblémája kísértetiesen hasonló a feloszlatott Magyar Gárdáéhoz.

A demonstráció „apropója” a csekély számú roma lakosságú Monoron egy olyan életellenes bűncselekmény volt, amelynek roma származású elkövetőjét a rendőrök június 2-át követően, 48 órán belül elfogták és a letartóztatását kezdeményezték. Politikai célja pedig egyértelműen a Mi Hazánk Mozgalom által támogatandó országgyűlési képviselő melletti kampányolás – a Betyársereg erődemonstrációjával együtt.

A vasárnapi radikális felvonulást a rendőrség is komolyan vette, olyannyira, hogy aznap reggel a police.hu oldalán hivatalos közleményben jelezték: a Monori Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el 2021. június 13-án 12 órától 2021. június 13-án 20 óráig Monor város közigazgatási területén. „A cél a közterület, valamint a közúti közlekedés rendjének fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése és megszakítása.”

Több jogvédő roma aktivista is felhívta a figyelmet, hogy ne menjenek a helyszínre politikusok, roma képviselők, elkerülendő az esetleges provokációkat. Setét Jenő, az Ide Tartozunk civil jogvédő szervezet ismert aktivistája, videóüzenetében már pénteken közölte, hogy sem ő, sem a szervezet tagjai nem mennek vasárnap Monorra. Jelezte, hogy tanultak a legutóbbi, törökszentmiklósi esetből, amikor – mint fogalmazott – megjelent Toroczkai és az addig egy százalékos pártja támogatása felkúszott három százalékra, ami többek között állami támogatáshoz juttatta a szervezetét és azóta „közpénzen uszítanak”. Hozzátette, hogy a helyi rendőrségre kell bízni a rend fenntartását és amennyiben ebben hiányosságról értesülnének, azt követően, érdemes bármilyen lépést megtenni. Kiemelte, hogy a Társaság a Szabadságjogokért szervezet képviselői jelen lesznek és a személyük garanciát jelent arra, hogy ne maradjon következmény nélkül semmilyen jogsértés. Véleménye szerint nem szabad lehetőséget adni arra, hogy a felvonuló romákkal szembeni provokációk adjanak teret a radikális szélsőjobb politikai haszonszerzésére.         

Ennek ellenére, a helyszínen megjelent az Országos Cigány Önkormányzat hajdan volt elnöke, Kolompár Orbán is, akit az Aroma Cigány TV munkatársai kérdeztek a jelenléte okairól. A roma politikus visszafogottan válaszolt a kérdésre. Azt örömmel nyugtázta, hogy kis számban jelentek meg a radikális érdeklődők. Úgy vélte, hogy a felvonulók nem csak a cigányságot, de a társadalom nagy részét is provokálni akarják, de ez a szándék s a vélt eredménye, véleménye szerint kudarcra van ítélve. Egyértelműnek vélte, hogy a Mi Hazánk a Fidesszel és az ellenzéki összefogással akar versengeni, de szent meggyőződése, hogy „ezek nem jutnak be az országgyűlésbe, függetlenül attól, hogy miként próbálják a hazai társadalmat és a cigányságot egymással szembeállítani. Emlékeztetett, hogy az ilyen jellegű megmozdulásokra 2008-2009 környékén ezres tömegekben verődtek össze, „most alig vannak százan”.

Az Aroma stábja megpróbálta megszólaltatni az összetömörült Betyársereg tagjait is, de ez utóbbiak több mint keresetlen szavakkal utasították vissza az ajánlatot.

Toroczkai a felszólalását a „Hiszekeggyel” kezdte és közölte a hallgatóságával, hogy Magyarországon eluralkodott a félelem. Véleménye szerint rendszeressé váltak a halálos kimenetelű lincselések, idős emberekkel az áldozatok között. Példaként hozta fel a Monoron történteket és a cigány származású elkövetőt.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője is a pulpitusra lépett és hozzátette: nem beszélni jött, hanem sokkal inkább erőt mutatni egy olyan antiszociális életmóddal szemben, ami komoly gyűlöletet gyakorol a magyarság irányában. Tényként közölte, hogy ma Magyarországon kisebbségi etnikai terror tombol és aki ezt nem látja, „az nem normális”. A törvény biztosította önvédelem jogával élni kell s ha kell, az erőszak jogán, mert az erőszakot egyedül az önvédelem legitimálja – közölte Tyirityán. Megosztotta a hallgatóságával azt is, hogy a hazai cigányság egy része – autonómia-törekvésekkel – önálló részt szeretne leszakítani magának „szeretett hazánkból”. Kijelentette továbbá, hogy ha nem térnek észhez a cigányság „tróger” részei, a Betyársereg megígérheti, hogy nem fogja engedni kiszorítani magát az életteréből.            

Ezzel együtt, a vasárnap délutáni, félelemkeltőnek szánt radikális piknik szerencsére azt bizonyítja, hogy jelenleg a szélsőséges eszmék – hacsak a saját militáns rajongóit nem számítják – nem mozgatnak meg jelentős számú tömeget. Egyelőre.