Új színház épül Magyarországon

HírKlikk 2019. június 5. 05:00 2019. jún. 5. 05:00

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház évekkel korábban félbe maradt építése, miután az ezzel kapcsolatos részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program ellenőrző bizottsága és megítélte a támogatást a munkák elvégzéséhez - közölte a cívisváros polgármestere.

Papp László elmondta: elkészültek a Latinovis Színház belsőépítészeti tervei is, így az idei közbeszerzési eljárások után 2020-ban megkezdődhet a kivitelezés, 2021-ben pedig már színházi előadások lesznek az új intézményben.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen korábbi polgármestere emlékeztetett arra, hogy több mint ötéves küzdelem ért véget a mostani döntéssel. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecennek kell két színház, a Csokonai Nemzeti Színház kamaraszínházi előadásai jelenleg egy volt moziban kerülnek színre.

A Kárpát-medencei magyar nyelvű színházaknak továbbképző, kulturális identitást erősítő helyként szolgál majd a Latinovits Színház Debrecenben - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója elmondta: az új épületben 350 férőhelyes kamaraszínházat és 100-150 embert befogadó stúdiószínházat alakítanak ki a most elnyert támogatásból. Az innovatív belső kialakítású Latinovits Színház az előadások mellett különféle kulturális találkozók helyszíne is lesz, igazodva Debrecen 2030-ig szóló kulturális stratégiájához - fűzte hozzá az igazgató. 

A polgármester a részletekről szólva elmondta: a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében összesen mintegy 13 millió euró európai uniós forrást nyertek a színház kivitelezését is magába foglaló pályázat céljaira. A két projekt összesen négy elemet tartalmaz: kulturális inkubátor létrehozását a színházi kultúra szakmai megerősítése érdekében; képzési központ és értéktár létrehozását összművészeti képzési lehetőségek biztosítására, közös kulturális értékek megőrzése és bemutatására; magyar-román kulturális programok szervezését és a nagyváradi Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat által üzemeltetett kulturális központ felújítását.

Tasi Sándor, a hajdú-bihari közgyűlés elmondta: a megyei önkormányzat egyhangúlag támogatta a projekteket. Jelezte, hogy a debreceni mellett berettyóújfalui, komádi és fülöpi programok is nyertek támogatást a projektek keretében.

Forrás: MTI