Újabb büntetőfeljelentést tett a teniszszövetség

HírKlikk 2021. április 8. 19:45 2021. ápr. 8. 19:45

Újabb büntetőfeljelentést tett a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a múltbéli visszás ügyek feltárása jegyében.

Az MTSZ – honlapjának csütörtöki tájékoztatása szerint – újabb lépést tett a múlt botrányos ügyeinek feltárása érdekében, és ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a teniszversenyek szervezésében és feladatainak ellátásában korábban főszerepet vállaló A-Z Tenisz Produkció Kft., A-Z Produkció Kft., Open Time Kft., valamint további közreműködők ügyében.

A szövetség 2016 és 2020 között 8,5 milliárd forintot kapott nemzetközi versenyek megrendezésére a magyar államtól, ebből az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az Open Time Kft. együttesen hétmilliárd forintnyi kifizetéshez jutott, átláthatatlan körülmények között – írták.

„Az elmúlt időszak sorozatos vizsgálatai alapján az MTSZ elnökségének álláspontja szerint az említett gazdasági társaságok ügyeivel kapcsolatban felmerült a vagyon elleni, illetve költségvetést károsító bűncselekmények gyanúja, mivel megkérdőjelezhető a cégek által kiállított számlák tartalma, a szolgáltatások teljesítése és azok ár-érték aránya. Ráadásul a cégek a megrendeléseiket közbeszerzési eljárások lefolytatása és elnökségi jóváhagyás nélkül nyerték el. Sajnálatos, hogy miután az MTSZ a pénzügyi fedezet és elnökségi jóváhagyás nélkül megkötött szerződések miatt csődközeli helyzetbe került, az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az A-Z Produkció Kft. előzetes egyeztetés nélkül végrehajtási eljárásokat indított az MTSZ ellen, amelyek következtében több mint 650 millió forint értékben inkasszó került az MTSZ bankszámláira, ezzel veszélybe sodorva a sportolóknak, egyesületeknek juttatott támogatások kifizetését, és az MTSZ napi működését. A végrehajtó mindeddig több mint 526 millió forintot utalt ki az érintett gazdasági társaságoknak" – olvasható az MTSZ állásfoglalásában.

Március végén a teniszszövetség több mint 250 millió forintos keresetet indított korábbi főtitkára, Richter Attila ellen, mivel a korábbi tisztségviselő 2020 januárjában pénzügyi fedezet, elnökségi jóváhagyás és szerződött helyszín hiányában írt alá egy három évre szóló bérleti szerződést az EBX-IMG, LLC (IMG) gazdasági társasággal a budapesti WTA-torna kapcsán. A kereset szerint Richter Attila mindezt ráadásul annak ismeretében tette, hogy a kormány határozatban rendelkezett egy másik verseny támogatásáról. Ezért az MTSZ új elnöksége a büntetőfeljelentést követően, peres úton visszaköveteli Richter Attilától az általa okozott kárt.

Lázár János, az MTSZ tavaly megválasztott elnöke márciusban úgy vélekedett, hogy május végére fejeződhet be a szövetség pénzügyi konszolidációja. A szervezet 3,9 milliárd forintot kapott a felhalmozott adósságok rendezésére, ebből 1,7 milliárdot már kifizettek a játékosoknak, edzőknek, kluboknak és versenyszervezőknek, emellett – mint mondta – óriási összegeket kellett átutalni külföldi ügynökségeknek, ezzel pedig remélhetőleg sikerült helyreállítani a magyar tenisz becsületét.

Forrás: MTI/Hírklikk